Hogyan kerüljük el a Facebook-vírusokat?

2010.08.03. 15:14
Az elmúlt néhány napban sok szó esett a Facebookon terjedő vírusokról, rosszindulatú programokról. Alig néhány napja, hogy százmillió Facebook-felhasználó személyes adatai kerültek ki az internetre, máris megjelent az újabb fenyegetés, a kattintással osztódó link. A már magyarul is terjedő vírus több tízezer magyar júzert is átvert.

Mivel a Facebook 500 milliós felhasználói közössége vonzó terepet a bűnözőknek, várható, hogy a jövőben egyre gyakrabban kerül sor hasonló biztonsági incidensekre – figyelmeztet Kis Zoltán Gergő, az ESET magyarországi képviseletét ellátó Sicontact Kft. munkatársa. A veszélyek nagy része azonban egyszerű odafigyeléssel, valamint a Facebook alapértelmezett biztonsági beállításainak szigorúbbra vételével elhárítható.

A hétfőn Magyarországon is megjelent álvideó jól jelzi, hogy a közösségi oldalakon nagy karriert tud befutni egy vírus. "Az emberek 98%-a nem tudja 17 másodpercnél tovább nézni ezt a videót" címmel terjedő üzenetre eddig több mint 65 ezer felhasználó kattintott rá. A magyar nyelvű alkalmazás mögött azonban nem videó van, hanem egy fertőzés: egy bikinis lányokat ábrázoló kép azonnal felkerül a gyanútlan felhasználó üzenőfalára, ahonnan vírusként terjed tovább. A NOD32 vírusirtót gyártó ESET szakértői folyamatosan nyomon követik ezeket a támadásokat, és felhívják a figyelmet arra, hogy mindenkinek alapvető érdeke a Facebook alapértelmezett biztonsági beállításait szigorúbbra állítani.

Néhány tanács

A neten vadászó bűnözők folyamatosan támadják a Facebook felhasználóit. Megfertőzik az oldalaikat, majd rajtuk keresztül a fertőzött linkeket a teljes közösségi hálózatban elterjesztik – magyarázza a szakember, aki szerint az áldozatok sokszor észre sem veszik, hogy használták a vírusos alkalmazást. Mivel a jövőben várhatóan még sűrűbbé válnak a közösségi oldalak ellen irányuló támadások, fontos ismerni azokat az aranyszabályokat, melyek betartásával elkerülhetjük az ilyen típusú támadásokat.

Félmilliárd júzer

A világ ezer leglátogatottabb oldalának listáját a Facebook vezeti. Naponta 570 millió látogatója, összesen 500 millió regisztrált és 400 millió aktív felhasználója van az oldalnak, ahol a tagok átlagosan 130 ismerőssel rendelkeznek és havonta 70 új tartalmat, együttesen pedig egymilliárd képet töltenek fel.

Az első szabály, hogy érdemes követni a híreket a közösségi oldalakról. Maguk a közösségi szájtok is adnak tanácsokat, figyelmeztetnek, hogy aktuálisan mire kell éppen figyelni. Az ESET-nek is van ilyen biztonsági oldala a Facebookon, amit fel lehet venni az ismerősök közé és akkor azonnal értesülünk a hírekről.

Használjuk az adatvédelmi beállításokat, vagyis érdemes minimalizálni a nyilvános profilon megjelenő adatokat, csak a barátoknak engedélyezzék a teljes adatlaphoz való hozzáférést. A Profilom menüpont alatt lehet beállítani, hogy melyik ismerős milyen adatokat lásson, listákat is lehet készíteni például családnak, barátoknak távoli ismerősöknek. Az internet korával egyidős szabály, hogy kerülni kell a gyanús linkeket, még akkor is, ha baráttól érkeznek. Ez utóbbi tévesztette meg a tegnapi vírus áldozatait: azt látták, hogy barátaik jó része kedvelt egy linket, így nem gyanakodtak és ők is kattintottak.

Nem szabad elfogadni ismeretlenek jelölését. Ez evidensnek tűnik, de nagyon sokan vannak, akik automatikusan elfogadnak minden meghívót és ismeretlen embereket vesznek fel ismerősnek. A hátránya az lehet ennek, hogy ismeretlen emberekkel osztanak meg személyes információkat, amit amúgy a szűkebb baráti körnek szánnak.

Nem kell mindent lájkolni

Az sem mindegy, hogy milyen csoportokhoz csatlakozik a felhasználó. Amikor egy csoporthoz csatlakoznak, a csoport tagjai ismerőseik ismerőseivé lépnek elő. Így a személyes adatok rengeteg ember számára válhatnak egy csapásra elérhetővé. A csoport üzemeltetőjében is meg kell bízni, mert ő bármikor megváltozathatja a csoport nevét és hirtelen olyan kezdeményezés rajongójává válhat a gyanútlan felhasználó, amit nem szeretett volna. Gondoljunk bele, milyen lenne, ha a "Szeretem a kölyökmacskákat" csoporthoz csatlakozva hirtelen a "Macskareceptek ínyenceknek" csoport tagjaivá válnának.

Nem szabad feltételezni, hogy egy fénykép vagy a teljes közösségi adatlap törlésével minden adatot el lehet távolítani. Még ha a közösségi oldalról el is tűnik, az egyszer feltett képeket és adatokat időközben bárki letölthette. Számos, harmadik fél által kínált alkalmazás származhat bűnözőktől, és esik bele a kéretlen reklám kategóriába. Éppen ezért nem kell telepíteni minden alkalmazást elsőként, még akkor sem, ha azt egy barát javasolja.

Végül pedig óvatosan a Tetszik/Like gombbal. Elterjedt ugyanis egy olyan vírus (clickjacking worm), amely a like gomb megnyomását követően minden barátnak kéretlen levelet küld. A hétfői vírus ugyan nem teszi ezt, de a magyar felhasználók között is terjedt már ilyen vírus néhány hónapja.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM