Spamküldést segít a Facebook

2010.08.31. 16:31
Tele van az internet a Facebook gombjaival, és a közösségi portál felhasználói egyetlen kattintással jelezhetik, hogy tetszett nekik valami. Azt viszont kevesen tudják, hogy a Facebook-gomb elhelyezője ezután hirdetéseket küldhet nekik.

Legális spamelési módszert talált a Facebookon egy amerikai fejlesztő. Ha egy weboldalon rábökünk a Like (magyarul: Tetszik vagy Ajánlom) gombra, akkor a gomb tulajdonosa szabadon küldhet nekünk reklámot a Facebook hírfolyamában. A módszert felfedező Patrick McKenzie azzal bizonyította a módszer működését, hogy kirakott a cikke fölé egy Like gombot. Aki erre ráklikkel, öt percen belül kap egy üzenetet a Facebookon, amit ötpercenként újabb üzenet követ, egészen addig, amíg a felhasználó le nem tiltja a hozzáférést. Most minden második üzenetem tőle érkezik.

likelike.PNG

Nem rosszindulatú támadásról van szó, hanem a Facebook saját fejlesztéséről. A fejlesztőknek szánt dokumentációban azt írja a portál, hogy a Like gomb készítője újdonságokról értesítheti a felhasználót. Erről viszont kevesen tudnak. Ismerőseim, akik a blogjaikon helyeztek el Like gombot, nem tudtak a reklámküldés lehetőségéről, McKenzie pedig azt állítja, hogy még a Facebook-alkalmazások gyártásával foglalkozó ismerősei sem tudtak róla.

Like ≠ Permit

A felhasználó a Like gomb megnyomásakor valószínűleg arra számít, hogy a barátainak jelzi az érdeklődését, ami nem jelenti azt, hogy engedélyezi a reklámanyagok küldését. A magyar hírközlési törvény (és más országoké is) előírja, hogy az internetezőnek egyértelműen jeleznie kell a szándékát. Például egy kis négyzet beikszelésével, amely mellett az áll, hogy "hozzájárulok, hogy XY elektronikus hirdetéseket küldjön". Ehhez képest a Facebookon csak rá kell bökni a Like gombra, és nincs ott semmi magyarázat.

Barátaink nem kapnak spamet, ők csak egyszer látják, hogy valamit lájkoltunk. Az sem biztos, hogy a lájkolás után rögtön kapunk spamet, de innentől kezdve bármikor számíthatunk az érkezésére. Leiratkozni kétféleképpen lehet. Ha megjelenik a spam, akkor az üzenet jobb felső sarkában kell rányomni az x-re, és így a feladótól érkező összes üzenet eltüntethető. A másik megoldás öt lépésből áll:

  1. Megnyitod az adatlapodat.
  2. Ráböksz az "Adatlapom szerkesztése" feliratra a fényképed alatt.
  3. Kiválasztod az Érdeklődési kör menüpontot.
  4. Ráböksz az "Egyéb oldalak" linkre.
  5. Törlöd a nem kívánt oldalakat.

További sok sikeres lájkolást!

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM