Operation Payback: kiberháború a Wikileaks miatt

2010.12.07. 12:22
A netes aktivisták több fronton is támadást indítottak a Wikileakset ellehetetlenítő cégek ellen. Az Anonymous nevű csoport támadja a PayPal és a PostFinance szervereit, de az ellen-ellentámadást nem tudta kivédeni.

Túlterheléses támadással próbálja ellehetetleníteni egy névtelen aktivistákból álló csoport a PayPal tranzakciós szájtot és a PostFinance svájci bankot, amiért azok törölték ügyfeleik közül a Wikileakset, illetve alapítóját, Julian Assange-ot. A 4chan névtelen tagjaiból szerveződött, magát a fórum hagyományaihoz híven Anonymousnak nevező csoport denial of service (DoS) kérésekkel bombázza a két pénzintézet szervereit, miközben az aktivisták maguk is hasonló ellentámadások célpontjává váltak.

A PayPal a múlt hétvégén jelentette be, hogy befagyasztja a titkos kormányzati információkat szivárogtató Wikileaks számláját, így a pénzintézeten keresztül nem lehet támogatni a projektet. A hivatalos indoklás szerint a cég azért döntött így, mert szabályai között szerepel, hogy a PayPalt nem lehet illegális tevékenység elősegítésére használni.

Hétfőn egy svájci bank, a PostFinance közölte, hogy befagyasztja Assange számláját, azzal az indokkal, hogy a Wikileaks alapítója félrevezette a bankot, amikor az számlanyitáskor azt állította, hogy Svájcban él.

Target: PayPal
Target: PayPal

Az Anonymous csoport az Operation Paybacknek nevezett akció keretében az elmúlt néhány napban összehangolt támadást indított a két cég ellen. „Ugyanazokért a célokért küzdünk [mint a Wikileaks]” - írta vasárnap a csoport webszájtján, és közölte, hogy az átláthatóságért és a szólásszabadságért folytatott küzdelem jegyében megtámadja a cenzúrát gyakorló cégek szervereit. A DoS támadások során olyan sok kéréssel árasztják el a szervereket, hogy azok a túlterhelés miatt a legitim kéréseket sem tudják teljesíteni, és elérhetetlenné válnak.

Major shitstorm

A háború az eseményeket nyomon követő biztonsági cég, a Panda Security szerint egy th3j35t3r nevű hacker támadásával kezdődött, amely november 30-án több mint egy napra elérhetetlenné tette a Wikileakset. Nem sokkal később, december 2-án a szájtnak helyt adó Amazon magától letiltotta az elérést, és hivatalosan is kiebrudalta Assange-ékat szervereiről.

Az Anonymous csoport a PayPal szombati bejelentése után döntött úgy, hogy megszakítja Hollywood ellen folytatott hadjáratát, és a Wikileakset letiltó tranzakciós szájt ellen fordul. A PayPal blogja órákkal később elérhetetlenné vált, és az üzemeltetőknek csak másnapra sikerült újraindítaniuk.

Az anonops.net nem bírta az ellen-ellentámadást
Az anonops.net nem bírta az ellen-ellentámadást

December 6-án, hétfőn az Anonymous újra támadásba lendült a PayPal ellen: „The major shitstorm has begun” (megkezdődött a nagyszabású szarvihar) – állt vörös betűkkel az anonops.net nyitólapján. Ezzel egy időben azonban a mindezidáig azonosítatlan ellenfél is támadásba lendült,és bombázni kezdte az aktivisták szájtját, ami hétfőn és kedden is elérhetetlen volt (kedden délelőtt pillanatról pillanatra változik a helyzet, vagy működik, vagy nem).

A postfinance.ch elérhetetlen
A postfinance.ch elérhetetlen

A saját szervereik ellen indított támadások nem késztették megadásra a névteleneket, hétfő délután új célpontra vetették magukat. A PostFinance.ch a Panda szerint hétfőn állt le először, kedd délelőtt elérhetetlen.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM