no

2010 a Facebook éve

2010.12.31. 17:35
2009-ben a Google volt a legnépszerűbb téma, állapítottuk meg pont egy éve, az Index legolvasottabb techcikkeinek összesítésekor. Idén a szimpla keresőmotorból a web egyik legnagyobb birodalmává nőtt céget megunták az olvasók, helyette a Facebookról szóló cikkekre kattintanak, mintha fegyverrel kényszerítenék őket. Szegény Apple meg hiába zárta fennállásának legjobb évét, egy sztorival sem került a tíz legolvasottabb cikk közé.

10. Magyarok készítették el a világ legnagyobb fotóját – 89 902 olvasó

Az év tizedik legolvasottabb techcikkében a 360 World stúdió világrekordjáról számoltunk be: az 590 ezerszer 120 ezer pixeles óriás digitális fotótól, ami a János-hegyről mutatja be a budapesti panorámát. A három és fél órán át készült, 71,3 milliárd képpontból álló körpanorámán órákig el lehet bámészkodni, és pont optimális kukkolók számára, hiszen azt még lehet látni, mit csinálnak rajta az emberek, de arcokat vagy rendszámokat már nem – így személyiségi jogok sem sérülnek.

70 gigapixel sajto2

9. Világrekord fegyverlövést adott le az amerikai haditengerészet – 92 203 olvasó

A csúcstechnológiás fegyverek rettentően érdeklik önöket, legyen szó vadászrepülőről, intelligens gránátvetőről vagy hadihajóról. 2010-ben a legnépszerűbb ilyen témájú cikkhez az amerikai haditengerészet szolgáltatott témát, amikor egy railgunnal, vagyis elektromágneses alapon működő ágyúval olyan lövést adtak le, ahol a lövedék átlépte a hangsebesség hétszeresét. Ezzel nagyjából 200 kilométerre lehet ellőni, a becsapódás energiája pedig nagyjából a 33-szorosa egy 160 km/h sebességgel száguldó, egytonnás autóénak. Magyarul ez a csúzli aránylag nagyot szól.

8. Gyerekjáték belépni mások Facebookjára – 93 153 olvasó

Az évtized legveszélyesebb hekkerprogramjának kiáltották ki az október végén megjelent Firesheep nevű Firefox-kiegészítőt, amivel minden programozói tudás nélkül, egy kattintással lehet wifikapcsolaton keresztül más Facebook- vagy Twitter-hozzáférését feltörni. Mi is kipróbáltuk, és a dolog valóban működött – és működik azóta is, a probléma ugyanis a nyílt wifihálózatokban, illetve a nem kellőképpen védett célpont oldalakban gyökeredzik. De legalább azóta elkészült a direkt a Firesheepet szívató programok első generációja, a FireSheparddal és a BlackSheeppel az élen.

7. Lady Gaga-cédén szivárgott ki a titkos bagdadi videó – 94 085 olvasó

2010 utolsó hónapjai a Wikileaks-botránytól voltak hangosak a világsajtóban, ennek ellenére az Indexen a legolvasottabb cikk ebben a témában nyárra datálódik, és arról szól, hogyan jutott ki a netre az a videó, amin egy amerikai harci helikopter legéppuskáz egy csoport civilt Bagdadban. Sokan ekkor hallottak először a Wikileaksről és Julian Assange-ról, és a novemberi botránysorozat kezdetén így már bennfentesként bólogathattak, hogy hát igen, ez várható volt.

6. Meztelenül az interneten – 95 592 olvasó

A hatodik legolvasottabb techcikk volt az évben a nagy vírusteszt, amikor egy minden védelemtől megfosztott netbookkal merészkedtünk fel a netre, kideríteni, hogy csak az antivíruscégek marketingje szerint kapunk így egy perc alatt egymillió vírust, vagy a valóságban is. Az úgynevezett józan ésszel internetezés legendájával ugyan leszámoltunk, és a matekóráról ismerős „szükséges, de nem elégséges feltétel” kategóriába soroltuk; viszont teljesen ész nélkül, minden hülyeségre rákattintva azért sokkal kevesebb vírust kaptunk be, mint előre sejtettük.

Néggyel több, mint kéne, de sokkal kevesebb, mint amire számítottunk
Néggyel több, mint kéne, de sokkal kevesebb, mint amire számítottunk

5. Lehalt a T-Mobile 3G-hálózata – 100 690 olvasó

2009 legolvasottabb techcikke a T-Mobile szolgáltatásának összeomlásáról szólt. Szinte pont egy évvel később, december elején ugyanott ütött be a ménkű: a T-Mobile hálózatán egyszer csak leállt a mobilnet, aztán elhallgattak a telefonok, leállt az sms-forgalom, és pár órára úgy is maradt, több százezer felhasználó nagy bosszúságára. Mint később kiderült, egy szélvihar által megrongált átjátszótorony volt a hiba hátterében.

4. A felfújható guminőtől a szexrobotig – 104 360 olvasó

A Las Vegasi-i pornóexpón bemutatkozott szexrobot, Roxxy kapcsán tekintettük át, mit adott a robotika, és a mesterségesintelligencia-kutatás az elmúlt években a szexiparnak. A szexszel mindent el lehet adni elv, és a bizarr, scifibe illő téma a toplista negyedik helyéig vitte a sztorit, ami mellett egyébként még két szextémájú anyag tűnt fel az év 50 legolvasottabb techcikke között: a leszámolás a legendával, miszerint a technológiai fejlődést a pornó mozgatja, illetve az év egyik legviccesebb kisszínese, amikor Moszkva belvárosában egy óriáskivetítőn cserélték ki a reklámszpotot pornófilm-részletre a tréfás kedvű hekkerek.

3. Szalacsi 2010 – 127 066 olvasó

Évekig röhögött az egész magyar internet Szalacsi Sándoron, az ojjektumon, és a vizbül kivett harmincezer liter oxigénen. Az egyik első magyar online mémmé vált videó szereplőit az eredeti videó elkészülte után húsz évvel látogattuk meg. Mint kiderült, Árpád azóta sem fejezte be az atombunker építését, Sándor pedig súlyos betegen egy nyíregyházi szeretetotthonban él. A videó megjelenése után az Index olvasói két hét alatt több százezer forintot adtak össze Sándornak egy elektromos kerekesszékre, aki a tiszai árvíz károsultjainak adta tovább a pénz egy részét.

2. Brutális sebességgel terjed a Facebook-vírus – 139 185 olvasó

Az év második legolvasottabb sztorija lett techvonalon, amikor augusztusban a magyar facebookos közösség elveszítette a szüzességét, és elkezdett pusztítani közöttük az első magyar nyelvű Facebook-vírus. „Az emberek 98 százaléka nem tudja 17 másodpercnél tovább nézni ezt a videót” – ennyi volt a csali, amire rákattintva automatikusan mi is kitettük a saját üzenőfalunkra a vírusos linket, az összes ismerősünk orra elé. Csúcsidőben óránként tízezres nagyságrendű új felhasználó kapta el, és adta tovább a vírust.

1. Számolja ki, mennyire nyomorult Ön! – 253 045 olvasó

És elértünk a toplista csúcsához, ahol óriási fölénnyel a Csodálatos Lúzerkalkulátor végzett, amivel az év legrosszabb napja (január 25. a brit tudósok szerint) alkalmából számolhatta ki mindenki, hogy mennyire nyomorult az élete. A képletben volt logaritmus, köbgyök, és pí is, ami többszörösen bizonyítja, mennyire tudományos, és közben mégis emberközeli volt az algoritmusunk. Annyira, hogy csaknem egy évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy feltegyük magunknak a kérdést: tulajdonképpen mit keresett ez pont a tech rovatban?

keplet450

A legolvasottabb techcikkek top50-en listáján összesen kilenc volt a Facebookkal kapcsolatos, az Apple termékeivel foglalkozott öt, a Microsofttal kettő, a Google-lel pedig egy sem (a 62. helyen bukkan fel a legolvasottabb Google-témájú cikk, ami egyébként a Street View magyarországi bevezetéséről szól).

Önök imádnak továbbá csúcstechnológiás fegyverekről olvasni (hat ilyen témájú cikk a top50-ben), és megszállottan kattintanak, ha torrentrazzia, vagy egy nagy mobilszolgáltató üzemzavara a téma (összesen öt ilyen cikk a legolvasottabbak között).

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM