Szabolcs
19 °C
28 °C

Készül a világ leggyorsabb autója

2011. 02. 08. 10:21
| Módosítva: 2011. 02. 08. 10:21
Egy brit mérnökcsoport két éves tervezés után elkezdte megépíteni a világ leggyorsabb autóját, ami reményeik szerint a porba alázza majd a mostani, 1227 km/órás világcsúcsot. Ezt a rekordot 1997-ben állította fel Dél-Afrikában a brit légierő pilótája, Andy Green, aki a most készülő járművet is vezetni fogja majd.

A Bloodhound, vagyis véreb névre keresztelt járgányt egy Eurofighter Typhoon vadászrepülő hajtóműve gyorsítja fel 560 km/h sebességre, ahol beindul a második fokozat, egy Falcon rakéta (ilyet használ a SpaceX cég műholdak Föld körüli pályára állításához). A két hajtómű mellett egy hagyományos, benzines motor, egy 12 hengeres, 800 lóerős Cosworth is dolgozik még a gépben, ez indítja be a sugárhajtást, működteti a hidraulikus rendszereket az autóban, és adagolja a hidrogén-peroxid üzemanyagot a rakétának.

A Bloodhound padlógázzal hajtva nagyjából akkora tolóerőt képes felmutatni, mint a világ leghíresebb utasszállító repülőjének, a Concorde-nak a motorja. A repülőt négy ilyen hajtotta, de azoknak egy 180 tonnás gépet kellett a levegőbe emelniük, míg a Bloodhound teletankolva nagyjából hat és fél tonnát nyom.

Az autó formája szárny nélküli repülőgépre emlékeztet, 13 méter hosszú, a karosszériája különleges acélötvözetből, míg a kerekei alumíniumötvözetből készülnek, csúcssebességnél percenként tízezres fordulatszámmal fognak pörögni.

A tervek szerint a Bloodhound 42 másodperc alatt éri majd el a végsebességét, ami 1600 km/óra környékén lesz, ezzel az első olyan szárazföldi, hagyományos, azaz kerekeken guruló jármű lesz, ami átlépi az óránként 1000 mérföldes álomhatárt. A jármű első alkatrészeit most kezdik el gyártani, de papíron már az összes mérnöki kihívást megoldották a légellenállástól az 1300 km/h környékén bekövetkező hangrobbanás kezeléséig. A világcsúcskísérletre 2012 végén, vagy 2013 elején kerülhet sor.

Szelfi egy szarvassal, futóverseny tütüben

Igazán extrém hetet tudhat maga mögött az Év Utazója. (x)

Ausztria nyáron

Kellemes környezet, feltöltődés, kirándulás, wellness várja! 4 616 Ft / fő / éjtől