Vírus terjed a Facebookon

2011.03.03. 16:14
Négyféle üzenettel terjednek kártevők az interneten az ESET vírusirtó cég szerint. Egyelőre angol nyelvűek a közösségi portálon terjedő megtévesztő üzenetek, de így is sok magyar rájuk kattint.

Az egész úgy kezdődik, hogy a felhasználó kap egy látszólag megbízható üzenetet az egyik ismerősétől. Az egyik üzenet sokkoló videót ígér Miley Cyrusról, a másik Emma Watson nevével kampányol a kattintásokért, a harmadik valami családi perpatvarról készült webkamerás felvételt hirdet, míg a negyedik a 25 legjobb nőt mutatja be.

facebookeset.png

Természetesen arra kérik a felhasználót, hogy lájkolja az alkalamzást, hiszen ez biztosítja a kártékony kód terjedését - az üzenet eljut az ő ismerőseihez is. Néhány kattintás után a gyanútlan felhasználó eljut egy biztonsági üzenetig, azaz igazolnia kell, hogy valóban ember, és nem csak egy szkript.

Innentől jönnek a durvább dolgok. A felhasználó vagy oda jut el, hogy egy program telepítését ajánlják fel neki (amiben kártékony kód lehet), vagy ráveszik, hogy adja meg a telefonszámát, amivel valójában egy emelt díjas szolgáltatásra regisztrál.

Fél évvel ezelőtt is pontosan ilyen próbálkozások voltak, és csak a mindenkor érvényes biztonsági előírásokat kell betartani: nem telepíteni semmit, nem regisztrálni semmit, és buzgó lájkolás helyett inkább gyanakodni.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM