Elhunyt a legendás Szu-27 tervezője

2011.03.04. 14:07

Mihail Szimonov egyike volt Oroszország vezető repülőtervezőinek, a legendás Szuhoj vadászgépek megalkotásával vált híressé. Az 1950-es években kezdett repülőtervező mérnökként dolgozni, és 1970-ben került a Szuhoj Tervezőirodához, ahol vezető tervező Pavel Oszipovics Szuhoj helyettese lett.

Részt vett a Szu-24 és Szu-25 gépek tervezésében és a Szu-27 megalkotását már ő vezette. 1979 és 1983 között tett egy kitérőt a pályán, repülőgépipari miniszter volt, de ezután visszatért a tervezőasztalhoz.Folytatta a munkát a Szu-27-tel, amely a Szovjetunió legjobb vadászgépe lett.

A sokak által a világ egyik leggyönyörűbb vadászgépének tartott Szu-27-es az amerikaiak F-14, F-15, F-16 és F/A-18 harci gépeire adott válasz volt. A légibemutatók abszolút sztárjainak számító Szu-27-esek nemcsak harci képességeik miatt emelkedtek ki a mezőnyből, de műrepülő képességeik is elismerésre adtak okot. Legendássá vált például a Viktor Pugacsov, a Szuhoj tesztpilótája által 1989-ben bemutatott manőver, a Pugacsov kobra - a gép tolósugáron való függőleges megállítása.

Szimonovnak nagy szerepe volt abban, hogy a Szovjetunió 1991-es összeomlása után a Szuhoj komoly megrendeléseket kapott, ami életben tartotta a céget. 81 éves korában hunyt el, március 4-én, pénteken, jelentette az Itar-Tassz.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport