Valójában kié a Facebook?

2011.04.12. 13:23
Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg

Egy jó és egy rossz hír a Facebook alapítójának, Mark Zuckerbergnek. A jó hír, hogy pert nyert volt diáktársai, Cameron és Tyler Winklevoss ellen. A bíróság döntése szerint az ikreknek el kell fogadniuk a Facebook ajánlatát, a 65 millió dollárt érő részvénycsomagot. Winklevossék azt állítják, hogy Mark Zuckerberg hazudott nekik a vállalat értékéről.

Az ikrek a Harvard evezős csapatának tagjai voltak, 2003-ban Zuckerberget kérték fel, hogy segítsen nekik felépíteni egy közösségi szájtot, amit Harvard Connectionnek neveztek. Zuckerberg elvállalta a feladatot, de átverte az ikreket, mert titokban saját szájtján, a Facebookon dolgozott. Winklevossék bíróság elé vitték az ügyet, majd 2008-ban peren kívül megállapodtak Zuckerberggel, aki vállalta, hogy kárpótlásul 65 millió dollárt fizet nekik.

Tavaly év végén azonban megint jogi útra terelték az ügyet, mert azt állították, hogy Zuckerberg átvágta őket. A bíróság most úgy döntött, hogy Cameron és Tyler Winklevossnak el kell fogadnia a Facebook ajánlatát és a 65 millió dollárt.

Aki magának akarja a céget

Egy másik alapítás körüli botrány Paul Ceglia esete. A férfi azt állítja, hogy övé a Facebook 50 százaléka, de az is lehet, hogy a 84 százaléka. Ceglia egy hét évvel ezelőtti szerződésre hivatkozva állítja ezt, eszerint 2003-ban szerződést kötött Mark Zuckerberggel, hogy az hozzon létre egy közösségi portált. A szerződés szerint Ceglia 1000 dollárt és 50 százalékos részesedést kapott, ami a weboldal átadásáig naponta 1 százalékkal nőtt. Így 2004. február 4-én már 84 százalékosra duzzadt a férfi tulajdonrésze.

Természetesen Mark Zuckerberg tagad, de a Facebook ügyvédje szerint nem egészen egyértelmű, hogy létezik-e egy ilyen papír és a rajta lévő aláírás az alapítóé-e. Az mindenesetre jó kérdés, hogy Cegliának miért csak most jutott eszébe előállni.

Ceglia most újabb bizonyítékokkal állt elő, bemutatott néhány emailt, amit állítólat 2003 júliusa és 2004 júliusa között váltott Zuckerberggel. Ezekben a mailekben a két férfi a face book nevű projektről beszélgetnek, azt is említik, hogy Ceglia alapította a projektet. A Winklewossékról is szó esik, Zuckerberg megemlíti a találkozást és hogy a két férfi is hasonló projekten dolgozik, ő pedig megpróbálja megakadályozni őket ebben.

Cameron és Tyler Winklevoss
Cameron és Tyler Winklevoss

Az emailekben Zuckerberg azt mondja, hogy a Facebook siralmasan startolt, annyira nem sikeres, hogy azon gondolkodik, hogy becsukja az egészet. 2004 nyarán egészen odáig megy, hogy felajánlja Cegliának, hogy visszafizeti a befektetett kétezer dollárt. Ugyanebben az időben ment Kaliforniába, hogy pénzt szerezzen a Facebooknak. Ceglia szerint Zuckerberg végig hazudott neki az oldal indításáról és annak sikeréről (tudjuk, hogy a Facebook már a legelejétől sikeres volt).

A Facebook szerint az emailek, mint a korábban bemutatott szerződés, hamisak. Arra is emlékeztették az újságírókat (ahogy ezt megteszik minden alkalommal, amikor az ügy szóba kerül), hogy Ceglia elítélt bűnöző. Arra azonban nem tértek ki, hogy mi alapján állítják, hogy hamisítványok az emailek.

Nem lehet véletlen, hogy ennyien szeretnék magukénak tudni legalább a Facebook egy részét. Ma már több mint 600 millió regisztrált felhasználója van, értéke több milliárd dollár. Mark Zuckerberg alapító pedig évek óta szerepel a világ leggazdagabb embereinek listáján.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM