Natália
-3 °C
7 °C

Napelemes repülő kerüli meg a Földet

2011.05.20. 15:23
Csaknem tizenhárom órás légi út után a svájci Payerne katonai repülőtérről Brüsszelbe érkezett a Solar Impulse napelemes repülőgép, amellyel hamarosan már a Földet is körbe akarják repülni.

A szerkezet négy, egyenként tíz lóerős, kétlapátos légcsavart forgató villanymotorját indításkor lítium-ion akkumulátorok táplálták árammal, azután a szárnyakat és a vízszintes farokfelületet borító 11280 napelem látta el energiával. A Solar Impulse-nak ez volt az első nemzetközi repülőútja; a tervek szerint május 23. és 29. között kiállítják Brüsszelben, majd Párizsba repül tovább, hogy június 19. és 26. között a Le Bourget-i repülés-kiállításon vendégeskedjen.

A gépet André Borschberg repülőmérnök pilóta vezette, aki a Földet léggömbbel megkerülő Bertrand Piccard-al fogott össze a Solar Impulse-program megvalósítására. A gép Franciaország és Luxemburg fölött átrepülve, az esti órákban landolt Brüsszelben.

A korszerű műanyagokból készített gép megépítését a napelemeket is gyártó Solvay konszern irányításával 200 európai intézmény és vállalat támogatta. A Boeing 777-es utasszállító géphez hasonlóan 61,4 méter fesztávú, de csak 21,8 m hosszú és 6,4 m magas gép a könnyűség érdekében szerény felszereltségű. Szárnya és farka közel hetven négyzetméterét borítják a napelemek. Felszálló tömege pilótástól 1700 kg.

Első felszállására 2009. december 3-án került sor, később, 2010. július 7-8-án Svájc felett már 24 óra 26 percig repült egyfolytában, éjszaka a napközben napenergiával feltöltött akkumulátoraiból nyert árammal.

Az épülő, jóval nagyobb, HB-SIB jelű géppel 2013-ban már az egész Földet tervezik körberepülni. Az előkészítés során figyelembe kell venni az időjárást, mert az esetleges napfényhiány, illetve a szerkezet viszonylag kis súlya és sebessége miatt az erős szél is leszállásra kényszerítheti.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!