Kém lehet, aki feltöri ezt a kódot

2011.12.02. 11:10

Nagy-Britannia titkosszolgálatainak egyike, a GCHQ (Government Communications Headquarters), a weben keres új kémeket. A canyoucrackit.co.uk webodal szokatlan tartalommal várja a látogatókat: hogy megbizonyosodjanak a jelentkezők megfelelő képességeiről, egy kód feltörésére hívják az amatőr titkosítás-elemzőket.

A kód
A kód

A Can you crack it (fel tudod törni) weboldal virálisan terjed a Facebookon és a Twitteren. Az oldalon egy laikusok számára értelmetlen üzenet, 160, betűkből és számokból álló pár található, és egy űrlap, ahová be kell írni a megfejtést. A weblapon nincs arra utaló jel, hogy a GCHQ állna mögötte, és sehol sem írják, mi fog történni, ha valaki sikeresen megoldja a feladatot, így az sincs ott, hogy felveszik kémnek azt, aki sikeresen feltöri a kódot. Viszont, ha tényleg sikerült, akkor az állasajánlatra irányít a weboldal.

Spoiler alert!

Az érdeklődök ide kattintva elérhetik a megoldás egy részét, a linuxosok pedig itt és itt találnak megfelelő programot hozzá. Aki csak az álláshirdetésre kíváncsi, az lusta.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM