A Facebookon a jazz és a horror hozhat össze barátságokat

2011.12.21. 12:06

Kevin Lewis, a Harvard Egyetem kutatója azt vizsgálta, hogy a Facebook felhasználóinak ízlése képes-e hatást gyakorolni a barátaik ízlésére. A kísérlet azt az eredményt hozta, hogy a személyes befolyás szerepe a Facebookon egészen elhanyagolható. A kísérletben részt vevő diákok a közös érdeklődésük révén barátokká válhattak, de azok a barátok, akik már korábban is ismerték egymást, ritkán inspirálták egymást az érdeklődési körükkel.

Lewis négy évig vizsgálta kétszáz, a Facebookot használó főiskolás tevékenységét, figyelembe véve a kulturális igényeiket és a baráti körükre vonatkozó adatokat. Kiderült, hogy akiknek zenében és filmben hasonló az ízlésük, de nem ugyanazokat a könyveket szeretik, jóval kisebb eséllyel fognak összebarátkozni.

A könnyed, klasszikus rockzenét, illetve a jazzt és klasszikus zenét hallgatók között viszont könnyebben szövődtek barátságok. A filmek terén a legnagyobb kohéziós ereje a szatirikus hangvételű fekete komédiáknak, a romantikus komédiáknak és a durva horrorfilmeknek volt.

A vizsgált közegben külön mintát képviseltek a hipsterek is. A kutatás ugyanis kimutatta, hogy az indie és alternatív zenének sokkal kevésbé van önkifejező szerepe, mint más zenei stílusoknak. Lewis úgy véli, hogy az indie/alter vonal kedvelői nem egyszerűen a zenei stílust szeretik; számukra az is fontos, hogy mindenki másnál előbb szeressék őket. A diákok számára ez sokszor nem több egyszerű különcködésnél. Ha az ízlésük már nem különbözteti meg őket másoktól, könnyen hátat fordítanak az addig favorizált bandáknak is.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM