nono

Steve Jobs halála lenyomta a Facebookot is

2011.12.31. 14:50
2010 a Facebook éve volt, vontuk le a tanulságot tavaly ilyenkor, amikor számba vettük, mik voltak az év legtöbb kattintást vonzó tech-témájú cikkei. Sokáig úgy nézett ki, hogy ez 2011-ben sem változik, aztán októberben meghalt Steve Jobs, és ez a techvilág első számú híreként kiszorította a közösségi oldal jó néhány botrányát az éves toplistából. Persze azért maradt ott éppen elég.

10. Szerelmi vallomást rejtettek a népszámlálási súgóba

Az év tizedik legolvasottabb cikke lett az ismeretlen hősszerelmes programozó sztorijából, aki a KSH népszámlálási kérdőívkitöltő programjába csempészett titkos üzenetet, egy bizonyos Audrey számára. A szöveg a súgó oldalának legalján, a fehér alapra fehér betűkkel volt írva, és az üresnek látszó sorokat az egérrel kijelölve bukkant elő. Több mint 81 ezren olvasták a szoftverfejlesztő love storyját, talán néhányukban felmerült az is, hogyan tesztelték ezt a rendszert és ellenőrizték a programkódot, ha ilyesmi benne maradhatott a végleges verzióban. Az online népszámlálás egyébként kifejezett sikertörténet volt, zökkenőmentesen zajlott le, és jóval többen töltötték így ki a kérdőíveket, mint előzetesen számított rá a statisztikai hivatal. Akkor is, ha online nem vallhatta magát az ember jedi vallásúnak.

nepszam

9. Steve Jobs mindent bevallSteve Jobs sötét oldala

Egy kalap alá vettük a Steve Jobsot a halála után kis híján szentté avató sajtóvisszhang ellensúlyozására íródott két cikkünket. Szinte pontosan ugyanannyi embert érdekelt az Apple-vezér nem túl szép viselt dolgairól szóló cikk, mint pár hét múlva a hivatalos életrajzi könyv kritikája (83200, illetve 83000 olvasó). Bár az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb zsenijének történetét csak úgy ismerhetjük meg igazán, ha a főhős sötét oldalát is meglátjuk, a rajongók halálosan megsértődtek mind a kétszer. Pedig ha maga Jobs nem szégyellte, hogy a világ legelviselhetetlenebb főnöke volt, és néha hetekig nem fürdött, nekik sem kéne.

K EPA20111027064

8. Jó lesz nekünk a Linux is

A toplista legnagyobb meglepetése: 84 ezren olvasták az OpenSuse Linux 11.4-ről szóló tesztünket, amiben ráadásul az volt a végső tanácsunk, hogy „érdemes megpróbálni tönkretenni, mert abból tanul az ember”. Lehet, hogy Magyarország a tízmillió rendszergazda országa? Zokogjon a Microsoft, bontsanak pezsgőt a nyílt forráskód és a szabad szoftverek hívei, mi meg addig csodálkozunk, hogy ha kicsit késve is, de bejött a jóslatunk, hogy most már tényleg a Linux éve jön. És ha jobban belegondolunk, ha az Android köntösében is, de a Linux tényleg jó úton halad a világ meghódítása felé.

7. Itt a Vissza a jövőbe önbefűzős cipője

Szeptemberben a világ összes sci-fi rajongója lélegzetvisszafojtva várta, mi lesz az a titokzatos esemény, amire a Vissza a jövőbe-trilógia producere, Frank Marshall trombitálta össze a médiát. Negyedik részről és tévésorozatról szóltak a pletykák, ehelyett aztán a Nike mutatta be a második epizódban látott önbefűzős cipőt. Úgy tűnt, a valóság megelőzi a fikciót, a filmben ugyanis Marty McFly csak 2015-ben találkozik a hitech csukával, amire a nyolcvanas években mindannyian jobban vágytunk, mint bármire. Végül kiderült, hogy a cipő nem is fűzi be magát, viszont a filmbeli kellék pontos replikájából készülő 1500 párat jótékony célra árvereznek el. A Parkinson-kór ellen küzdő Michael J. Fox Alapítványnak több millió dollárt, az Indexnek 87 ezer olvasót hozott a cipő.

6. Gyalázzák a Nescafét a Facebook-júzerek

A marketingesek nem igazán értik az online közösségek működését – ez volt a fő tanulsága az internetezők és a Nescafé között kitört decemberi háborúnak. A cég meghirdetett egy facebookos játékot, egy versenyző több tízezres online közösséget szervezett, hogy támogassák a szavazataival (pontosabban nem őt, hanem a mozgássérült öccsét), a Nescafé zsűrije viszont kizárta őt a versenyből, amire persze elszabadult a pokol. Tanulságos történet arról, hogyan nem szabad az internetet kezelni, nem lenne meglepő, ha marketinges iskolákban elrettentő példaként a tananyag részévé válna. Már csak azért is, mert nagyon érdekli az embereket, a cikket 88 ezren olvasták.

5. Kikapcsolás után is követ a Facebook

Az év egyik legsúlyosabb adatvédelmi botránya pattant ki szeptemberben, amikor egy ausztrál hekker kinyomozta, hogy a Facebook különféle trükkökkel azután is képes követni a tagjai online ténykedését, hogy azok kijelentkeztek az oldalról. Bár a gyakorlatban ez leginkább azzal jár, hogy a Facebook jobban megismeri a netezési szokásainkat, és ezáltal drágábban tud el hirdetéseket eladni, jogosan háborodott fel a fél világ azon, hogy az oldal gyakorlatilag kémkedik utána. A közösségi oldal később bocsánatot kért, és törölte a mechanizmust. A cikk ironikus módon éppen Facebookon terjedt meglepő mértékben: a 108 ezer olvasójából közel 13 ezren osztották meg a közösségi oldalon. Felhasználói szokások után kémkedős balhéval egyébként jól ki volt tömve a 2011-es év: az iPhone-ról és az androidos telefonokról is kiderült, hogy rögzítenek olyan adatokat a gazdájukról, amiket nem illene.

Facebook-Cookies
Egy Facebook-cookie forráskódja kilépés után. Az "act" kezdetű sorban a felhasználó egyedi azonosítója szerepel.

4. Az internet segglyuka

Éppen ideje volt már bemutatnunk az Index-olvasóknak az internet legborzasztóbb trollfészkét, a 4chan fórumot – és a 108 ezer olvasó azt mutatja, sokaknak sikerült újat mondanunk vele. A 4chan-jelenség sokkal mélyebb és érdekesebb annál, hogy elintézzük azzal, hogy beteg lelkű, perverz rasszista szociopaták játszótere. Éppen időben vettük elő a témát az év elején, a fórumból kinőtt Anonymous hekker-aktivista közösség később többször visszatérő szereplője volt a híreknek.

633516723935206401-4CHAN-87-per-cent-of-the-posts-are-written-by

3. Betiltották a Galaxy mobilok árusítását Európában

Az év egyik legszórakoztatóbb története volt az Apple és a Samsung abszurd humorba hajló pereskedése azon, hogy szabadalomsértésre és ötletlopásra hivatkozva betiltassák egymás készülékeit (belülről nézve persze valószínűleg közel sem volt ennyire vicces a dolog a milliárdos tét miatt). Az egyik komoly ütést augusztus végén vitte be az Apple, amikor sikerült elérnie, hogy egész Európában leállította egy bíróság a Galaxy mobilok árusítását. Ez még 115 ezer olvasót érdekelt, aztán az ítéletet visszavonták, újratárgyalták, módosították, és addig jogászkodtak rajta, amíg mindenki meg nem unta. A slusszpoén: megszereztük az egyik betiltott tabletet, és kiderült, hogy nem is igazán jó gép.

Galaxy Tab
Fotó: Hargita Nándor

2. Mennyi áramot zabál a kikapcsolt tévé?

Mindenki tudja, hogy az elektromos készülékek készenléti állapotban is fogyasztanak valami minimális áramot, mégis meghökkentő, amikor az ember elkezdi összeadogatni ezeket az apró tételeket, és szembesül azzal, hogy a sok kicsi tényleg sokra megy. Így járt az Index tesztelője is augusztusban, amikor az ELMŰ okostelefonos áramspóroló programját kipróbálta, és rádöbbent, hogy évente 92 kilowattórát pazarol el a puszta lustaságával. 127 ezren olvasták a cikket, ha mind követték a példáját a standby üzemmód kiiktatásával, azzal biztosan megmentettünk egy csomó fát. Vagy földgázt.

fénykép 2.PNG

1. Meghalt Steve Jobs

2011. október hatodikán, magyar idő szerint kora hajnalban a hasnyálmirigyrák végleg legyőzte Steve Jobsot. Az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb hatású embere szó szerint megváltoztatta a világot: forradalmasította a számítástechnikát, a zeneipart, a mobiltelefonok, és az animációs filmek piacát, irányítása alatt az Apple a világ legértékesebb vállalata lett. A halálhírt bejelentő indexes cikk 145 ezer olvasója közül valószínűleg sok ezren olyan készülékeken értesültek Jobs haláláról, amik Jobs élete nélkül nem létezhettek volna. „Nekünk, akik elég szerencsések voltak ahhoz, hogy együtt dolgozhassanak vele, ez egy őrülten nagy megtiszteltetés volt. Steve nagyon fog hiányozni.” – búcsúztatta az örök vetélytárs Bill Gates.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM