Kristóf, Jakab
20 °C
31 °C

Mégis folytatódik a Tisztaszoftver-program

2012.02.24. 10:38

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium arról tájékoztatta az Indexet, hogy sikerült megállapodniuk a Microsofttal a Tisztaszoftver program további sorsáról. Bár konkrét szerződést még nem írtak alá, az elvi megállapodás megszületett, így további egy évig még biztosan maradhatnak a Windowsok a közoktatásban. A pontos részletekről későbbre ígértek tájékoztatást. A Microsoft kérdésünkre elmondta, örömükre szolgál, hogy 2012-ben is megfelelő súllyal vehet részt a magyar oktatási rendszer munkájának támogatásában.

A cég korábbi közleménye szerint a cég vezetése és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium már január óta tárgyal a Tisztaszoftver-programról. Korábban az NFM csak annyit közölt a program weboldalán, hogy a licencszerződés március elsején lejár, ezért az iskoláknak vissza kell váltaniuk a korábbi frissítési alapra, vagy pedig egyéb, nyílt forrású megoldásra. Egy kormányhatározat is született az ügyben, amely megerősítette, hogy megszűnik az együttműködés a két fél között.

Milliárdos üzlet

Tisztaszoftver program nemcsak egy, az ország informatikai infrastruktúráját alapvetően befolyásoló szerződéscsomag, hanem milliárdos üzlet is egyben. Fogadtatása sosem volt egyértelmű. Először még az előző Orbán-kormány állapodott meg licencekről a Microsofttal: 2001-ben a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága kötött három évre szóló szerződést a vállalattal. Az akkori Campus szerződés alapján az összes felsőoktatásban tanuló és oktató licencelhetett Windowst munkahelyi, illetve otthoni gépeire is.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium korábbi tájékoztatása szerint Microsoft szoftverei 2010-ben 1,5 milliárd, 2011-ben 1,13 milliárd forintba kerültek. Az elmúlt tíz évben az állam közel 12 milliárd forintot fizetett ki erre a célra. Ezért a pénzért az állam nem teljes értékű Windowsokat vásárolt, csak kötött időre bérelte a frissítések jogát, az intézmények pedig, legalábbis elvileg, a programon kívül vásárolták meg a Windowsokat. Ezért kellett volna most a megállapodás hiányában Linuxra, vagy más alternatív megoldásra váltani.

Konkrétan a Tisztaszoftver programot 2004-ben indította el az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, ekkor a már meglévő Campus meghosszabbítása mellett megkötötték a School szerződést is, amely a középiskoláknak biztosított – bizonyos feltételek, korlátozások mellett – Microsoft-szoftvereket.

2007-ben is megújították a Microsoftot monopolhelyzetbe hozó szerződést. Akkor Hiller István kulturális miniszter látványosan lobbizott az amerikai cég mellett, többek között ennek köszönhetően tömegek csatlakoztak a céggel kötött állami szerződések meghosszabbítása elleni tiltakozó akcióhoz. A tiltakozók szerint a pályázati kírás az olyan feltételekkel, mint a 20 éves piaci tapasztalat, vagy több milliárdos forgalom, a Microsoftot hozta helyzetbe.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.