Irén, Írisz
6 °C
15 °C

A Facebook olvassa az sms-einket

2012.02.27. 11:10

A brit Times vasárnapi kiadása robbantotta ki a hétvége botrányát: a lap független szakértők vizsgálataira hivatkozva azt állítja, a Facebook okostelefonos alkalmazása hozzáfér a telefon gazdájának sms-eihez, és ezt a lehetőséget ki is használja, azaz beleolvas a személyes üzenetekbe. Sőt, nem ez az egy ilyen app, több nagy cég, többek között a Youtube, a Flickr és a Yahoo Messenger alkalmazásai is képesek arra, hogy hozzáférjenek a felhasználó személyes adataihoz, így az sms-archívumhoz, a böngészési előzményekhez, a híváslistához, sőt, akad, ami arra is képes, hogy a telefon kameráját aktiválja és fotókat készítsen. Egy sor kevésbé ismert, és népszerű alkalmazásról derült ki, hogy hozzáfér olyan adatokhoz, amikhez elvileg semmi köze nem lenne.

A ZDNET táblázata arról, hogy milyen alkalmazás milyen adatainkhoz fér hozzá
A ZDNET táblázata arról, hogy milyen alkalmazás milyen adatainkhoz fér hozzá

A Facebook cáfolta a vádat, de a részletes magyarázatból aztán kiderült, hogy mégiscsak van benne igazság: a közösségi oldal Android platformon futó alkalmazása nézeget bele a telefon sms-archívumába, a hivatalos magyarázat szerint azért, hogy tesztadatokat gyűjtsön a Facebook éppen fejlesztés alatt álló sms-küldő szolgáltatásához. Az alkalmazás felhasználói szerződésében egyébként szerepel, hogy az app küldhet, fogadhat és feldolgozhat sms-üzeneteket. A felmérések szerint a felhasználók 70 százaléka olvasatlanul okézza le ezeket a szövegeket telepítéskor. A Google annyit reagált a hírre, hogy az Android jogosultságkezelő rendszere a legjobb az iparágban, és pontosan tájékoztatja a felhasználót arról, milyen alkalmazás milyen adatait éri el, illetve ehhez minden alkalommal engedélyt is kér telepítéskor. A többi érintett cég egyelőre nem kommentálta a hírt.

Szakértők szerint a probléma nem is igazán az, hogy az alkalmazások így, a felhasználó figyelmét kijátszva kérnek engedélyt a személyes adatokhoz való hozzáféréshez, hanem az, hogy erre egyáltalán technikailag lehetőségük van, és az okostelefonok operációs rendszerei nem védik erősebben a telefonon tárolt személyes adatokat.

A felhasználó személyes üzeneteinek olvasása egyébként nem új dolog, a webes levelezőprogramok is ezt csinálják például, hogy a levelek tartalma, azok szövegében levő kulcsszavak keresése alapján tegyenek ki melléjük releváns hirdetéseket.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.