Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Magyar oktatóprogramot díjaztak a CeBIT-en

2012.03.06. 20:05

Arany szintű díjat kapott a hannoveri CeBIT kiállításon a Nemzeti Tankönyvkiadó virtuálisvalóság-szoftvere, a TeachAR - 3D World.

A 2003-ban alapított European Seal of e-Excellence díj az egyik legrangosabb elismerés, amivel az innovatív digitális fejlesztéseket értékeli. A hannoveri CeBIT-en megrendezett díjátadón összesen 11 platina, 12 arany és 19 ezüst díjat osztottak ki; a magyar cégek közül a Nemzeti Tankönyvkiadó fejlesztése kapta a legnagyobb elismerést.

A háromdimenziós, kiterjesztett valóság (augmented reality) technológiát alkalmazó oktatási szoftver, a TeachAR – 3D World a fejéesztől szerint kiválóan alkalmazható a térlátás, térbeli tájékozódás fejlesztésére vagy akár az emberi test szemléltetésére.

A program segítségével megjeleníthetők a belső szervek, és megfigyelhető az egyes csontok, ízületek  mozgása is. Az alkalmazás a tanároknak lehetőséget nyújt a térbeli szemléltetést igénylő tartalmak látványos megjelenítésére. A szoftver használata egy Windows alapú számítógép mellett csak egy webkamerát igényel.

A TeachAR alkalmas a speciális nevelési igényű gyerekek oktatásakor felmerülő egyes problémák megoldására is. A megismerési funkciók zavarával, egyéb részképesség zavarral küzdő gyermekeknél a kiterjesztett valóság segítségével játszva fejleszthetők azok a készségek, képességeket, amelyek az új fogalmak megismeréséhez, rögzítéséhez, rendszerezéséhez szükségesek.

A szoftver mostani verziója a biológia, a természetismeret és a történelem tantárgyakhoz tartozó témaköröket dolgozza fel egy háromdimenziós földgömb segítségével. Az Állatok a Földön sorozatban például megismerhető az ázsiai oroszlán, a jegesmedve, a ló, a koala és a kenguru – ezekre kattintva megtekinthető az adott állat vagy növény élőhelye.

A fejezetekhez rövid leírás és képek tartoznak, valamint Wikipedia- és YouTube-tartalom is elérhető. Egyes részekhez hang is kapcsolódik, így meghallgatható például az oroszlán hangja vagy Churchill híres vért, verejtéket és könnyeket ígérő beszéde. A program lehetővé teszi a beépített témakörök új elemekkel történő kiegészítését és újak létrehozását is.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.