Mária
-7 °C
3 °C

Állítólag Kínát támadják legjobban a neten

2012.03.19. 17:09

Kína a kibertámadások legnagyobb célpontja a világon – állítják kínai szakemberek az országos számítógép-monitoring központ hétfőn közzétett jelentése alapján. A regisztrált támadások tavaly mintegy 8,9 millió számítógép ellen irányultak, és azok forrásai között 47 ezer külföldi IP-címet fedeztek fel. Ezzel szemben 2010-ben az érintett számítógépek száma alig érte el az 5 milliót – áll az országos számítógép-hálózati katasztrófa-elhárítás koordinációs központja által kiadott dokumentumban.

A külföldi IP-címek többsége japán, egyesült államokbeli és dél-koreai eredetű volt. Kína a kibertámadások legnagyobb célpontjává vált – jelentette ki az eredmények ismeretében Csou Jung-lin, a kínai internet társaság informatikai biztonsággal foglalkozó vezetője. Ami a weboldalakat illeti, összesen 1116 honlapot támadtak meg sikerrel külföldi hekkerek. A kínai bankok honlapjai elleni támadásoknál 95 százalékban származtak az IP-címek külföldi szerverektől.

Csou elmondta azt is, hogy a koordinációs központ szeretné elmélyíteni együttműködését a számítógép-biztonság területén más államokkal, s eddig már 40 országgal és 79 szervezettel vették fel a kapcsolatot. Kínában már szó esett a hazai hekkerek aktivitásáról és arról, hogy akciók során előnyben részesítik a kormányzati portálokat.

Szakértők akkor arra figyelmeztettek, hogy a kereskedelmi célú weblapokhoz képest a kormányzati oldalak sokkal kisebb figyelmet fordítanak az időben történő biztonsági ellenőrzésekre, nem törődnek kellő mértékben a védettséget nyújtó programok frissítésével.

A kínai informatikai tárca és a külügyminisztérium korábban többször is hangoztatta, hogy Kína maga is sorozatos hekkertámadások áldozata, de a nemzetközi sajtóban az országról főleg csak mint a különböző támadások eredetének feltételezett, vagy tényleges helyszínéről esik szó.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.