Szabadalmi háborúra készül a Facebook

2012.03.23. 15:01

A Facebook 750 szabadalmat vásárolt az IBM-től azért, hogy megerősítse egyelőre szerény szellemitulajdon-portfólióját. A hírt hírügynökségek szellőztették meg nem hivatalos forrásokra hivatkozva, majd később a közösségi oldal is megerősítette azt. A megszerzett szabadalmak a félvezetőgyártástól a hálózati technológiákon át a szoftveres megoldásokig széles területet ölelnek fel. Azt, hogy a Facebook mennyit fizetett a csomagért, a felek nem hozták nyilvánosságra.

A Facebook korábban csupán 56 bejegyzett szabadalommal rendelkezett, és 503 beadványa van jelenleg elbírálás alatt, ez a szerény méretű szellemitulajdon-készlet támadási felületet biztosít a több évtizedes múltra visszatekintő nagyvállalatok számára. A cég az első nyilvános részvénykibocsátásra készített dokumentációban fel is hívta a figyelmet erre a kockázati tényezőre: a költséges és időigényes szabadalmi peres eljárások kedvezőtlen kimenetele alapvetően kihathat a vállalat üzletmenetére és pénzügyi helyzetére.

Az első perre nem is kellett sokat várni: a Yahoo egy hónappal azt követően nyújtotta be a keresetet, hogy a közösségi oldal bejelentette, 5-10 milliárd dollár értékű részvénycsomagot kibocsátva a tőzsdére lép. Az ügyben érintett tíz szabadalom közül kettő hozható kapcsolatba a közösségi funkciókkal, a többi online hirdetésekre, illetve a személyre szabott adatkezelési beállításokra vonatkozik. A hasonló eljárások megszokott forgatókönyve szerint a megtámadott fél viszontkeresettel él, de erre ezúttal kevés esély mutatkozott a Facebook sovány szabadalmi portfóliója miatt. Az IBM-től most megvásárolt technológiák jelentősen javítják a közösségi oldal ellentámadási esélyeit.

Az IBM hatalmas szellemitulajdon-arzenállal rendelkezik, tizenkilenc éve minden évben ők jegyeztetik be a legtöbb új szabadalmat az IT-iparban. Van tehát miből szemezgetnie az e tekintetben rosszabbul álló szereplőknek: tavaly a Google például több mint 1200 szabadalmat vásárolt a cégtől.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM