A Facebook és az Apple a netet fenyegeti

2012.04.16. 13:13

„Sokkal jobban aggódom, mint akár csak pár évvel ezelőtt, a helyzet egészen ijesztő” – mondta a Guardiannek adott interjújában az internet állapotáról Sergey Brin, a Google orosz származású alapítója. Az eredetileg matematikus végzettségű, a világ leggazdagabb emberei közé számító 38 éves Brin a Google híres, idealista jelmondatának (Dont be evil – Ne légy gonosz) kitalálójaként, és a cég egyik atyjaként lett világhírű. Brin az interjúban a Facebookot és az Apple-t nevezte meg, mint a nyílt internetre leselkedő legnagyobb veszélyforrásokat. A kijelentés persze kicsit visszás, hiszen a Google-nek az okostelefonok és tabletek piacán éppen az Apple, az netes bizniszben pedig a Facebook a legnagyobb konkurense.

A Google-alapító szerint a netet cenzúrázni próbáló kormányzatok, a kalózokra való vadászat ürügyén hasonló jogokat megszerezni próbáló szórakoztatóipari lobbi, mint a nyílt internet ellenségei korábban is léteztek, azonban az Apple és a Facebook jelentette fenyegetés aránylag újkeletű, és új típusú: a felhasználók itt önként vállalják a cégek által diktált, erősen korlátozott jogokat és laza adatvédelmi szabályozásokat. Szaúd-Arábia, Kína és Irán csak cenzúráz, az Apple és a Facebook viszont úgy húz falakat a felhasználói köré, hogy közben megöli az innovációt. Balkanizálódik a web – jelentette ki Brin, és ezért az Apple és a Facebook a felelős.

A Google szempontjából mindez azért is kellemetlen, mert ők a nyílt internetre építik az üzleti modelljüket, a közösségi oldal, és az iTunes-birodalom falai mögé azonban nem látnak be a keresőmotorjukkal. Ami emiatt egyre gyengébb hatásfokkal működik, és bár attól nem kell tartania, hogy más keresők veszik át a helyét, attól igen, hogy általában keresőoldalakat fognak egyre kevesebbet használni az emberek. Brin azon is panaszkodott egy sort, hogy az egész hozzáállás a nyílt internethez asszimetrikus, az általa körbefalazott kerteknek nevezett oldalak élvezik a nyitottság előnyeit (például a Facebook a Gmail címlistáját azonnal átfésüli regisztrációkor, és abból ajánl lehetséges ismerősöket), de fordított irányban minden segítséget megtagadnak. A Facebookról végleg törölni magunkat például szinte lehetetlen, és a más közösségi oldalra (ami Brin értelmezésében természetesen a Google+) költözést sem könnyíti meg a rendszer.

Brin kemény szavai elemzők szerint könnyen nyilatkozatháborúhoz vezethetnek az érintettek között, hiszen a Google keresőpiaci, szinte monopóliumszerű piaci fölénye is remek céltáblát nyújthat a konkurenseknek hasonló támadásokhoz.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM