Tamás
3 °C
7 °C

Idén áttörés lesz az ssd-k piacán

2012.04.24. 14:30

Gyors karriert fut be a merevlemezek utódjának szánt szilícium alapú adattároló, az ssd. A hazai piac dinamikus fejlődését mutatja a Kingston eredménye: a gyártó 2010-ben és 2011-ben is háromszorosára növelte a magyarországi forgalmát.

„Jelenleg leginkább a magánfelhasználók érdeklődnek az ssd iránt, de a cégek is ismerik a technológiát, csak éppen úgy tűnik, nincsen rá pénzügyi keretük" – mondta Kaszál Norbert, a Kingston Technology Magyarországért és Szlovéniáért felelős üzletfejlesztési menedzsere. A vállalati felhasználók főleg a szerverekben alkalmaznak ssd-ket, mert azok nagyjából feleannyira melegednek, mint a hagyományos vincseszterek, tehát csökkenteni tudják a hűtési költséget.

Az emberek kezdik felismerni, hogy a 2-3 éves pc-k és laptopok teljesítménye azzal is jelentősen növelhető, ha csupán a merevlemezt cserélik le ssd-re. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy az ssd nem minden szempontból egyenértékű a hagyományos merevlemezekkel. Adattárolásra inkább merevlemezt érdemes használni, mert adott összegért tízszer nagyobb tárhelyet kapunk, viszont a teljesítményt igénylő feladatokat az ssd látja el jobban – gyorsabban indul el rajta az operációs rendszer és a szoftverek.

A tavaly szeptemberi thaiföldi árvizek jelentősen befolyásolta az ssd-k piacát, mert az országban lévő merevlemezgyáraknak szüneteltetniük kellett a termelést. Akinek azonnal szüksége volt egy új adattárolóra (például tönkrement a merevlemeze, és nem tudta elindítani a gépét), pár hónapon át könnyebben és olcsóbban talált a boltokban ssd-t, mint vincsesztert.

Most a modern sata-3 merevlemezek 1 terabájtos tárkapacitással körülbelül 25 ezer forintba kerülnek, míg a 90-120 gigabájtos ssd-k gyártótól és mérettől függően 30-40 ezer forintért kaphatók. Piacelemzők 2012 második felében várnak áttörést az ssd-k piacán, mégpedig attól, hogy az árak várhatóan gigabájtonként egy dollár alá esnek. Ezen kívül a táblagépek, a könnyű kiszerelésű ultrabookok iránt növekvő igény is az ssd elterjedését segíti. Az IDC kutatócég szerint 2011-ben 5 milliárd dollár volt az ssd-k globális piaca, és 2015-ig évi 51 százalékos bővülés jöhet.

Ajándékozzon utazást karácsonyra!

Nem tudja mivel lepje meg kedvesét? Válasszon szállásutalványaink közül egyet!

Értékeljen és nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Mondja el melyik, és nyerjen értékes ajándékaink közül!