Natália
-3 °C
8 °C

Levált a burkolat a hangsebesség hússzorosát elérő Falconról

2012.04.26. 08:52

Saját burkolatának levedlése okozta a hangsebesség hússzorosát is elérő Falcon HTV-2 elnevezésű hiperszonikus repülő 2011 augusztusi végzetét, áll a DARPA most kiadott jelentésében. A Pentagon haditechnikai kutatásait irányító szervezet hét hónapon át elemezte a repülés telemetriai adatait, míg eljutott a végleges következtetésekig.

3d render a Falcon végzetéről
3d render a Falcon végzetéről

A jelentés szerint a gép burkolata „a vártnál nagyobb mértékben vált le a szerkezetről, és a keletkezett rések impulzív rezgéseket generáltak a majdnem 21 ezer kilométer óránkénti sebességet is elérő jármű körül”. Az adatok szerint a gép aerodinamikai rendszere eleinte még úrrá tudott lenni a zavarokon, az erős rezgések miatt az automatika végül az óceán vizébe irányította a Falcont.

A Falcon a DARPA és a Boeing repülőgépgyár közös fejlesztése, az amerikai hadsereg Prompt Global Strike nevű programjának egyik tagja. Ezt a rendszert 2015-ben szeretnék beindítani, és a célja az, hogy a Föld bármelyik pontjára egy óra alatt odaérő, precíziós taktikai csapásra képes technológiát hozzanak létre. A Falcon terveiben a hangsebesség hússzorosára képes, nukleáris fegyverekkel felszerelt, emberi pilóta nélküli repülőgép szerepel, amit egy Minotaur 4-es rakéta visz fel az atmoszféra felső rétegeibe és állít pályára, és az egy órás szintidő alatt több mint 10 ezer kilométeres távolságba képes elérni, és ott a feladatát végrehajtani.

A tavaly augusztusi teszt már a második sikertelen próba volt, az első alkalommal a földi irányítás 9 perccel az indítás után vesztette el a kapcsolatot a géppel. A hiperszónikus harci gépek fejlesztése általában véve is nehéz kenyér, legutóbb júniusban a világ leggyorsabb repülőgépeként felvezetett közös NASA-Boeing fejlesztésű X-51 Waverider hasalt el egy éles teszten.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.