Kornélia
3 °C
9 °C

Vízfüggönnyel védekeznek a kalózok ellen

2012.04.27. 10:28

Különleges, kalóztámadás ellen védő rendszert mutatott be két japán cég a közelmúltban. A NYK csoporthoz tartozó MTI és a tűzoltótömlőket gyártó Yokoi szerint a már rendszerben lévő, nagynyomású sugárral működő vízágyúk helyett a két összetevőből álló elgondolás hatékonyabban működhet a kereskedelmi hajókat kis csónakokkal megközelítő kalózok ellen.

A rendszer első lépésben a hajót függönyszerűen körbevevő vízeséssel védekezne, ami nemcsak a létrákon a fedélzetre igyekvő kalózokat áztatná el alaposan, de másodpercenként egy centiméterrel növelné a vízszintet a támadók csónakjaiban, rövid idő alatt elsüllyesztve azokat. A hivatalos adatok szerint a kisebb kereskedelmi hajók tűzoltórendszerére köthető találmány óránként két tonna vizet mozgat meg, és akár két héten keresztül is üzemeltethető folyamatosan.

A másik összetevő egy olyan nagynyomású locsolócső, aminek a végére egy speciális szerkezetet szerelve a feltalálók elérték, hogy a cső vége a víz felszínétől 1-2 méterre maradjon, miközben kiszámíthatatlanul tekeregve spricceli magából a 700 newton erővel becsapódó vízcseppeket. A szerkezet már túl van az első próbákon, a szakemberek a tapasztaltaknak megfelelően még elvégeznek néhány kisebb módosítást, mielőtt a rendszer kereskedelmi forgalomba kerül.

Kösse meg most utasbiztosítását!

Utazni készül, de még nem kötött biztosítást? Online, 5 perc alatt elintézheti!

USA Fly&Drive programok

New York, Los Angeles, San Francisco, Hawaii....Amerika Önre Vár! Fedezze fel autóval Amerika gyöngyszemeit, gyönyörködjön a nemzeti parkokban vagy nyújtózzon el a homokos tengerpartokon!