Andrea, Ilma
7 °C
18 °C

Vízfüggönnyel védekeznek a kalózok ellen

2012. 04. 27. 10:28

Különleges, kalóztámadás ellen védő rendszert mutatott be két japán cég a közelmúltban. A NYK csoporthoz tartozó MTI és a tűzoltótömlőket gyártó Yokoi szerint a már rendszerben lévő, nagynyomású sugárral működő vízágyúk helyett a két összetevőből álló elgondolás hatékonyabban működhet a kereskedelmi hajókat kis csónakokkal megközelítő kalózok ellen.

A rendszer első lépésben a hajót függönyszerűen körbevevő vízeséssel védekezne, ami nemcsak a létrákon a fedélzetre igyekvő kalózokat áztatná el alaposan, de másodpercenként egy centiméterrel növelné a vízszintet a támadók csónakjaiban, rövid idő alatt elsüllyesztve azokat. A hivatalos adatok szerint a kisebb kereskedelmi hajók tűzoltórendszerére köthető találmány óránként két tonna vizet mozgat meg, és akár két héten keresztül is üzemeltethető folyamatosan.

A másik összetevő egy olyan nagynyomású locsolócső, aminek a végére egy speciális szerkezetet szerelve a feltalálók elérték, hogy a cső vége a víz felszínétől 1-2 méterre maradjon, miközben kiszámíthatatlanul tekeregve spricceli magából a 700 newton erővel becsapódó vízcseppeket. A szerkezet már túl van az első próbákon, a szakemberek a tapasztaltaknak megfelelően még elvégeznek néhány kisebb módosítást, mielőtt a rendszer kereskedelmi forgalomba kerül.

Fa laphinta 40x14cm

4154 Ft 40%
2490 Ft

Féltve őrzött Puglia

Dél-Olaszországi kalandozások 125 500 Ft / fő / 7 éjtől

Szegeden nyaralok az idén!

Szegedi élménybeszámolóddal most egy családi nyaralást nyerhetsz!