Viola
4 °C
13 °C

Rokon a két legdurvább kiberfegyver

2012.06.12. 10:59

A Kaspersky és a Symantec biztonsági cég is megerősítette, hogy közös kódrészleteket találtak az eddigi legösszetettebb kiberfegyver, a Flamer és az iráni atomprogram szabotálására kifejlesztett Stuxnet között. Utóbbi kifejlesztését minden valószínűség szerint az Amerikai Egyesült Államok és Izrael támogatta. A projektet a Bush-adminisztráció indította, az éles bevetésre pedig Obama bólintott rá. Hivatalosan egyelőre egyik cég sem nyilatkozott arról, ki készíthette a Flamert.

A két vírus azonos részeit hétfőn mutatta be Eugene Kaspersky, a moszkvai vírusirtó cég vezérigazgatója. Kutatóik szerint a Flamerben olyan kódok vannak, amelyek megegyeznek a Stuxnet 2009-es verziójában találtakkal. Mivel a későbbi verziókban nem található meg a közös kódrészlet, a kutatók azt gyanítják, a Stuxnet a Flamer kódjára épült. hogy  Még aznap megerősítette a Symantec is, hogy a kód egy része azonos a két kártevőben.

A Flamer moduláris felépítésű, a kutatók eddig húsz modult találtak, amelyek a sikeres támadás után tetszés szerint telepíthetők, a támadók igényei szerint. A kártevő teljes mérete 20 megabájt - hússzor akkora, mint a Stuxnet -, ami vírusokhoz képest nagynak számít, így rendkívül nehéz elemezni.

A rendszer megfertőzése után összetett műveletekbe kezd, lehallgatja a hálózati forgalmat, képernyőképeket készít, rögzíti az audiobeszélgetéseket, figyeli a billentyűzetet. Rengeteg másik programtól gyűjt be szinte minden információt, ami fontos lehet. A program saját adatbázissal rendelkezik, ebben tárolja a begyűjtött információkat. Többféle tömörítő és titkosító algoritmust is használ. Nagyon jól rejtőzködik, alkalmazkodik a fertőzött rendszeren észlelt vírusvédelmi megoldásokhoz.

A Flamer kutatásában egy nemzetközi együttműködés keretében a BME-n működő CrySyS Adat- és Rendszerbiztonság Laboratórium munkatársai is részt vettek Ők még sKyWIpernek nevezték el a kártevőt, az általa létrehozott  KWI fájlok alapján.

Értékeljen és nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Mondja el melyik, és nyerjen értékes ajándékaink közül!

Ajándékozzon utazást karácsonyra!

Nem tudja mivel lepje meg kedvesét? Válasszon szállásutalványaink közül egyet!