Pedofilok és kitárulkozó tinik miatt fő a közösségi oldalak feje

2012.06.13. 16:39
Sokat kockáztat a Facebook, ha meg akarja nyitni a közösségi portált a kiskorúak előtt is. A napokban két online szolgáltatás is pórul járt azzal, hogy fiataloknak nyújtott ismerkedési lehetőséget: az egyiken pedofilok vadásztak tinédzserekre, ami erőszakos közösülésekhez vezetett, a másikon pedig a szószátyár gyermekek osztották egymásnak a trágár megjegyzéseket, és webkamerás szexcsevegésre invitálták ellenkező nemű társaikat.

Az amerikai fejlesztérű Skout közösségi oldal vezetői azt hitték, hogy megfelelő védelmi mechanizmusokkal látták el a portált, és megdöbbentek a nemi erőszakkal kapcsolatos rendőrségi ügyek hallatán. A portál eleinte a FourSquare kihívójának indult, azaz a felhasználók helyekre tudtak bejelentkezni, de végül egy helyfüggő ismerkedőszoftver lett belőle, amivel közelben tartózkodó idegenekkel léphetünk kapcsolatba. Havonta több millió embert vonz a Skout, és amikor a vállalat észrevette, hogy kiskorúak is használják az appot, létrehozott egy elkülönített, jobban védett környezetet a 13-17 éveseknek.

Elég naivak voltak, mert a weben mindenki azt mond a koráról, amit akar. Így is lett, a portál neve több megerőszakolási ügyben is előkerült, és minden esetben tinédzsernek hazudták magukat a felnőtt elkövetők. Egy 15 éves ohioi lány azt állítja, hogy egy 37 éves férfi erőszakolta meg. A lány azt hitte, hogy a férfi majd elviszi az autóján a barátjához, de a férfi lakásán kötöttek ki. Egy 24 éves férfit egy 12 éves kaliforniai lány megerőszakolásával vádolnak. Szülei bejelentették az eltűnését, majd megtalálták a mobilját, amiből kiderült, hogy Skouton szervezett magának találkát. Hamar elkapták a támadót, akit pornográf felvételek készítésével is vádolnak. Egy másik férfi pedig egy 13 éves fiút arra vett rá, hogy meztelen képeket küldjön magáról.

A Skout felhasználóinak többsége egyébként a Facebook-hozzáférésével regisztrált. A Facebook alapból tiltja a 13 évnél fiatalabbak regisztrációját, de a gyermekek könnyen megtalálják a kerülőutakat. Viszonylag friss hír, hogy a Facebook is célba akarja venni a fiatalokat, és ezért olyan eszközöket akar létrehozni, ami szülői felügyelettel nekik is lehetővé teszi a csatlakozást. Elég szigorú kontrollra lesz szükség, mert 2009-ben, amikor a Myspace eltávolította 90 ezer regisztrált szexuális bűnöző profilját, közülük nyolcezren azonnal felbukkantak a Facebookon.

De a fiatalok hasonló korú társaik körében sem tudnak megfelelően viselkedni, ha hiányzik a szülői kontroll. A londoni Balderton Capital befektetőcég otthagyta a Sulake nevű finn szolgáltatót, miután kiderült, hogy az általa működtetett Habbo közösségi szájt felhasználói milyen zaklatásnak teszik ki egymást. A brit Channel 4 riportere regisztrált az oldalra, és perceken belül olyan üzeneteket kapott, hogy “nyald meg a vaginád”, más pedig azt kérdezte tőle, van-e webkamerája, mert akkor átugorhatnának MSN-re. És akkor már le is vehetné a ruháit videocsetelés közben.

A Skout felfüggesztette a fiatalok hozzáférését, és szakértők segítségével próbálja biztonságosabbá tenni a közösségi szolgáltatást. A Habbo teljesen elnémította a szájtot, tehát a felhasználók nem tudnak kommunikálni egymással, amíg az üzemeltetők megerősítik a portál védelmi rendszereit.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM