Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Virtuális könyvtárrá alakult Klagenfurt

2012.07.12. 10:55

Az ausztriai Klagenfurtban kevés volt a könyvtár, nem is volt központi könyvtára a városnak, ezért úgy döntöttek, hogy magát a várost alakítják könyvtárrá. A Project Ingeborg program keretében hetven QR-kódos és NFC-csipes matricát ragasztottak ki városszerte, így okostelefonnal ingyen letölthetőek az irodalmi klasszikusok a Project Gutenbergről vagy más hasonló oldalakról.

Az érdekesség az egészben, hogy a könyvek kapcsolódnak a helyszínhez. A katedrális mellett például Hugo von Hofmannsthal egyik darabját, a Jedermannt lehet letölteni, amely egy ember üdvözülésért vívott küzdelméről szól. A rendőrkapitányság mellett egy krimit lehet letölteni, Arthur Schnitzler egyik novelláját, a Gyilkost.

A tervek szerint a jövőben zenét, képeket, művészeti alkotásokat is le lehet tölteni, nemcsak könyveket. A kezdeményezés egyik célja, hogy megmutassák, az NFC-t milyen új dolgokra lehet használni. A másik cél, hogy felhívják a figyelmet azokra az idejétmúlt szerzői jogi törvényekre, amelyek miatt hetven évig nem lehet egy könyvet publikus doménen közzétenni.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!