Vencel
7 °C
24 °C

Vészhelyzetben ment a robotsofőr

2012.07.16. 13:08

A magát vezető autó népszerű kutatási terület mostanában. Sterling Anderson és Karl Iagnemma, az MIT kutatói viszont nem szeretnék teljesen átengedni a kormányt a gépeknek: olyan robot segédvezetőt fejlesztenek, amely együttműködik az emberi sofőrrel.

A robot csak akkor veszi át az irányítást, ha azt érzékeli, hogy az autó ütközne valamivel, a többi esetben viszont hagyja az embert vezetni. Sterling szerint a legfontosabb előnye egy ilyen részben önálló megoldásnak, hogy valamivel előbb jelenhet meg a piacon, mint a teljesen magukat vezető autók. Egy ilyen, részben önálló rendszer jelentős biztonsági elem lehet, és jóval kevesebb radikális jogi változtatást igényel, mint a teljesen önálló autók.

A megoldás egy beépített kamerát, egy lézert és néhány érzékelőt használ a kocsi környezetének megfigyelésére és a veszélyek azonosítására. A csapat kidolgozott egy algoritmust, amely elemzi a beérkező adatokat, és azonosítja a biztonságos zónákat, a robot pedig ezen belül tartja a járművet, ha az ember rosszul döntene.

Szeptember óta dolgoznak a fejlesztésen, ezalatt 1200 tesztet végeztek, és a rendszer a legtöbb esetben sikeresen elhárította az ütközéseket.A kísérletekben egy nagyon érdekes emberi vonatkozást is azonosítottak: azok, akik megbíztak a rendszerben, jobban teljesítettek azoknál, akik nem. Például, amikor arra kérték a kísérleti alanyokat, hogy tartsák egyenesen a kormányt, azok a vezetők, akik megbíztak a rendszerben, sokkal gyorsabban és magabiztosabban áthajtottak a pályán, mint akik óvatoskodtak.

A kutatók azt remélik, hogy az egész rendszert okostelefon méretűre tudják kicsinyíteni: a vezető kirakja majd az eszközt a műszerfalra, az pedig a kamerával, a gyorsulásmérővel és a giroszkóppal segíti a vezetést.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.