Lezárult az Instagram felvásárlása

2012.09.06. 19:00

A Facebook szűkszavú közleményben köszöntötte a cégben az Instagram fotós alkalmazást és annak készítőit, ezzel jelezve, hogy az üzlet az összes versenyhivataltól megkapta a zöld lámpát, és megköttetett. A felvásárlást néhány nappal a Facebook tőzsdei belépése előtt jelentették be, és akkoriban nagy meglepetést okozott az elemzőknek, az üzletet ugyanis Mark Zuckerberg egymaga, a cég vezetése, pénzügyi és jogi szakértői tudta és beleegyezése nélkül vitte végig, élve az igazgatótanácsban meglevő, 57 százalékos szavazati súlyával. Ez a lépés azóta is a jelképe annak, hogy a fiatal, és milliárdos üzleti ügyekben tapasztalatlan cégvezér személye milyen kockázatokat jelenthet a Facebook számára.

Az eredeti, májusi ár egymilliárd dollár volt, ami példátlan egy bevételt nem termelő, alig tízfős cégért - igaz, a két év alatt a nulláról 80 millió felhasználóig jutó Instagram sikersztorija is egyedülálló. Később kiderült, hogy az egymilliárdos vételár valójában 300 millió készpénz és 23 millió (akkoriban 700 milliós értékűre becsült) Facebook-részvény. A cég árfolyamcsökkenése miatt most, amikor az üzletet végül megpecsételték és kifizették az árat, az összesen már csak 736,5 millió dollár volt.

A közösségi oldal újfent jelezte, hogy nem akarja az Instagramot megszüntetni, vagy beleolvasztani a Facebook fotófeltöltő és megosztó rendszerébe - úgy tűnik, az üzlet célja csupán az volt, hogy a feltörekvő konkurenciát átállítsák a saját oldalukra. Az Instagram ezzel párhuzamosan azt jelentette be, hogy a rendszerbe feltöltött fotók száma elérte az ötmilliárdot.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM