Irán betiltja a Google-t és a Gmailt

2012.09.24. 09:43

Erős lépésre szánta el magát az iráni vezetés: a Google és a Gmail betiltása a következő intézkedése annak a tervnek, aminek célja egy saját, belső internet kialakítása. A 2013 márciusában elkészülő saját internettel Irán még véletlenül sem a világhálónak az Arab tavaszra gyakorolt hatásait próbálja kivédeni, a hivatalos tájékoztatás szerint az ország a számítógépes támadásoknak venné elejét a kibővített tilalommal.

Iránban eddig sem volt túl szabad az internetezés: Észak-Korea, Szíria és a kelet-afrikai Eritrea után itt a legszigorúbbak a nyugati oldalakat tiltó szabályozások. A Facebook és a Twitter mellett nagyjából minden olyan hírforrás és egyéb típusú oldal elérhetetlen, amin az ország vezetését bíráló vagy a döntéseket megkérdőjelező írások olvashatók. Érdekesség, hogy míg az amerikai The New York Times szabadon elérhető, a brit The Guardian nem.

Egyes vélemények szerint a Google indexre kerülésének sokkal inkább a Youtube videomegosztó oldalon közzétett muszlimellenes film lehet az oka, a Youtube ugyanis a Google fennhatósága alá tartozik. Bár hivatalos közlemény nem támasztja alá ezt az elméletet, az internet szabályozásáért felelős hivatalnok, Abdolszamad Koramabadi annyit elmondott, hogy az iráni vezetés a videó közzététele után hozta meg a döntést.

A számítógépes támadások elleni védelem mellett szól az iráni atomlétesítmények tönkretételét célzó támadások valódisága is, Irán a 2010-es Stuxnet-támadás után kezdett el komolyan foglalkozni az országra veszélyes weboldalak tiltásával. Összességében az a legvalószínűbb, hogy az iráni vezetés minden adódó lehetőséget felhasznál a belső internet kialakításának, vagyis az igazi internet betiltásának igazolására.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM