Facebookkal kapcsolt le hekkereket az FBI

2012.12.12. 14:18

A Facebook segített az FBI-nak lekapcsolni egy nemzetközi bűnszervezetet, amely 11 millió számítógépet fertőzött meg, és több mint 850 millió dollárt lopott. Ez eddigi legnagyobb kiberbűnözéssel kapcsolatos esete.

Az FBI bejelentése szerint a közösségi oldal segítségének köszönhetően tíz embert fogtak el a világ több országában. A bűnözők a Yaho vírust és a Butterfly botnetet használták az áldozatok bankkártya adatainak, banki belépőinek és személyes adatainak ellopásához.

"A Facebook biztonsági csapata segített a rendészeti szerveknek a nyomozásban. Segítségükkel azonosították az okokat, az elkövetőket és azokat, akik érintettek voltak a támadásokban. A Yaho 2010 és 2012 októbere között fertőzött" - írja az FBI közleményében.

At FBI Bosznia és Hercegovinában, Horvátországban, Macedóniában, Új-Zélandon, Peruban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban fogta el a gyanúsítottakat. A nyomozóiroda nem részletezte, hogy jutottak a 850 milliós végösszegre, azonban az biztos, hogy jóval nagyobb tételről van szó, mint a legutóbbi, Eurograbber vírus esetében, amelyről múlt héten kiderült, hogy 47 millió dollárt lopott európai bankok ügyfeleitől. A fertőzések számában is előkelő helyre kerül a Yaho, az eddigi ismert legnagyobb botnet, a Zeus 13 millió gépet fertőzött meg, és 100 millió dollárt lopott.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM