Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Lelepleződött a Wikipedia legnagyobb átverése

2013.01.06. 10:55

Több mint öt éven át szerepelt a Wikipedián egy nem létező háborúról szóló, részletes szócikk, mire a szerkesztők észrevették, és törölték. A Bicholim-konfliktus alighanem az online enciklopédia történetének legnagyobb trollkodása, és újra felveti a régi problémát, hogy a Wikipedia oldalaiban sokan vakon hisznek, pedig különösebben a kevésbé népszerű, nem igazán szem előtt levő oldalaknál nem árt az óvatosság és a források ellenőrzése.

A kamu szócikk szerint 1640 és 41 között tartott a háború a portugál gyarmatosítók és a mai India területén fekvő Maratha királyság között. A konfliktust végül békekötés zárta le, és ez vezetett a független Goa állam létrejöttéhez. Mindebből természetesen egy szó sem igaz, viszont a szócikk hosszú volt és alapos, linkekkel, hivatkozásokkal gazdagon kidekorált, így senkiben nem merült fel, hogy esetleg átverésről lenne szó. 2007 októberében a szócikk még a Wikipedia nyitóoldalára kerülő kiemelt cikkek közé is bekerült - ide elvileg csak ellenőrzött, magas színvonalú, hiteles szócikkek kerülnek. A szócikk a Wikipedia önkéntes szerkesztőitől a "good article", vagyis jó cikk besorolást kapta, az angol nyelvű kiadásnál nagyjából a bejegyzések 1 százaléka kapja meg ezt a kitüntető címkét.

bicholim

Az átverés tavaly decemberben lepleződött le, amikor a ShelfSkewed név alat futó Wiki-szerkesztőnek gyanúsak lettek a szócikk hivatkozásai. Amikor utánanézett a forrásként megjelölt könyveknek, megdöbbenve vette észre, hogy a komoly történénelemtudományi munkáknak tűnő könyvek, újságcikkek és tanulmányok egytől egyig kitaláltak, és a Bicholim-konfliktusról nem tud egyetlen komoly hadtörténeti forrásanyag sem, az interneten pedig minden egyes felbukkanása, átvétele a Wikipedia-oldalhoz vezet vissza. Még egy nyomtatott könyv is létezik, ami a háborúról szól, ebben is a Wiki-szócikk mondatai köszönnek vissza.

A Wikipedia szerkesztői most a troll után nyomoznak, aki öt éven át verte át őket, és az enciklopédia olvasóit egyaránt.

A Wikipedián egyébként saját szócikke van a leleplezett kamu bejegyzéseknek, eszerint a leghosszabb ideig, nyolc évig Gaius Flavius Antoninus fiktív szócikke kerülte el a törlést, ami a kitalált római államférfiról azt írta, hogy egy Julius Caesar elleni merénylet kiterveléséről volt ismert. Híres eset még Chen Fangé, a harvardi diák egy kínai város polgármesterévé nevezte ki magát a Wikipedián egy tudományos kutatás illusztrálásaként, amiben az online enciklopédiák megbízhatóságát vizsgálta. Hét év múlva vette észre egy szerkesztő, és törölte.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.