A Twitteren követik az influenzát

2013.01.25. 16:33

A Johns Hopkins Egyetem kutatói a Twitteren követik nyomon az influenzás megbetegedéseket az Egyesült Államokban. A közösségi oldal felhasználói rengeteget foglalkoznak az influenzával, amely idén súlyos és járványszerű méreteket öltött az országban, így a szakembereknek nehéz volt különválasztaniuk a fertőző betegséget csupán érintő és a valódi eseteket említő bejegyzéseket.

Az egyetem informatikai tanszékén dolgozó Mark Dredze és kollégái olyan, az emberi nyelv feldolgozására tervezett szűrőprogramot dolgoztak ki, amely kizárólag a valódi influenzás esetekre vonatkozó információkat juttatja el a kutatóknak. A speciális szoftver kiszűr minden egyéb, a betegséggel kapcsolatos Twitter-bejegyzést az Egyesült Államokban.

A rendszer teszteléséhez a szakemberek összevetették saját eredményeiket az amerikai betegségellenőrzési és -megelőzési központ (CDC) adataival. Drezde elmondta, hogy az amerikai média december végén kapta fel az influenzajárvány témáját, ám a rendszer hatékonyan kezelte a betegséggel kapcsolatos Twitter-üzenetek hirtelen megugrását. A kutatók térképeket is készítettek, amelyek az influenza elterjedtségét mutatják az egyes államokra lebontva. Dredze reméli, hogy a rendszert a jövőben más betegségek nyomon követésére is használhatják.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM