Zsigmond
10 °C
18 °C

Növekednek az észak-koreai gulágok

2013.02.27. 10:55

Alig egy hónappal azután, hogy a Google Maps egy új észak-koreai munkatábort leplezett le, most a szintén amerikai DigitalGlobe cég friss, publikus műholdfelvételei mutatnak aggasztó dolgokat a külvilágtól szinte teljesen elszigetelt diktatúrából. A képek szerint Észak-Korea az elmúlt években dinamikusan bővítette a gulágokat, minden bizonnyal azért, mert túl kevésnek bizonyult azoknak a kapacitása a politikai foglyok számára. Észak-Koreában a rendszer ellenségeinek bélyegzett emberek számára nincs kiút a munkatáborokból, oda szinte kizárólag életfogytilglanra kerülnek a rabok, esetenként a családjukkal együtt. Becslések szerint 250 ezren élhetnek ezekben a táborokban, embertelen körülmények között.

A mostani műholdképeken látható 25-ös számú gulágot (ami hivatalos nevén büntetésvégrehajtó munkakolónia) a legszigorúbb munkatáborok között tartják számon emberjogi szervezetek, ahonnan egyetlen szökésről sincsen dokumentált bizonyíték. A táborban uralkodó körülményekről csak egy egykori őr, a dezertált, majd Kínába szökött Ahn Myung Chul elbeszéléseiből tud a világ, ő a többi munkatábortól eltérő, klasszikus börtönre emlékeztető helyként írta le. A 25-ös tábor területe a műholdképek szerint 72 százalékkal lett nagyobb a legutóbbi, 2003-as felvételek elkészülte óta, a szögesdrót kerítést erősítő őrposztok száma pedig megduplázódott. Becslések szerint a tábor befogadóképessége 5000 fő lehet. Mivel a tábor az ország északi részén, a kínai határhoz közel fekszik, különösen jól őrzik, nehogy szökések forduljanak elő.

Emberjogi csoportok és Korea-szakértők úgy vélik, azért lehetett szükség éppen a legszigorúbb munkatábor bővítésére, mert Kim Dzsongun a hatalomra kerülése óta komoly tisztogatásokat végzett az állami vezetők között, és akinél csak a gyanúja felmerült annak, hogy nem száz százalékig lojális hozzá, azt családostul deportálták. A tábor nem szerepel a hivatalos észak-koreai térképeken és atlaszokon, és a phenjani kormány álláspontja szerint nem is létezik, a munkatáborokat a nyugati propaganda találta ki, hogy a világ közvéleményét az ország ellen hangolja.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!