Anna, Anikó
19 °C
31 °C

Elraboltak, találd ki, merre jársz!

2013.03.04. 15:13

Az ember néha eljátszik a gondolattal, hogy vajon mennyire tudná feltalálni magát akkor, ha bűnözők elrabolnák, és a Föld egy véletlenszerűen kiválasztott pontján tennék ki. Mennyi időbe kerülne, míg kiderítenénk, hogy hol is vagyunk pontosan? Mekkora segítséget nyújt a természetes környezet? Mennyit számít, hogy az emberi civilizáció mely részén bukkanunk elő?

pursued1

A magyar Nemesys Games csapata révén most elérhető egy olyan ingyenes játék, amiben kipróbálhatjuk magunkat anélkül, hogy símaszkos figurákra bíznánk az életünket. A Google Street View-ra alapozott Pursued (az angol szó jelentése: üldözött) lényege ugyanis az, hogy a megadott időn belül kiderítsük, melyik városban is vagyunk éppen. Ha a látott nevezetességekről, az utcák nevéről, esetleg az autók vagy buszok oldalán elhelyezett hirdetésekről beugrik egy tipp, elég csak a képernyő alján látható sávba beírni a város angolszász nevét, és már kapjuk is a következő küldetést. Érdekes, hogy bár semmi tétje nincs annak, hogy sikerül-e időben kitalálnunk, merre járunk, pár perc hiábavaló keresgélés után azért megjelenik az az óvatos kétségbeesés, mint amit akkor érzünk, amikor a valóságban döbbenünk rá arra, hogy nemcsak eltévedtünk, de hiába keresgélünk, nem emlékszünk, hol tettük le az autót.

A fejlesztők 15 feladványt készítettek, ebből a második kilenc csak akkor érhető el, ha lájkoljuk a játékot a Facebookon, illetve megkeressük a pályák megnyitásához szükséges kódot a Nemesys Facebook-oldalán.

A 15 gyári feladvánnyal azonban még nincs vége a kihívásnak. A Pursuedbe számos, a játékosok által kreált feladat is bekerült, ezek némelyike egyszerűbb, mások meglehetősen bonyolultak. Sajnos a rendszer határait jól körülrajzolja az, hogy csak olyan helyszínt tudunk berakni, ahol már járt a Google Street View autója, így hazai célpontokat még nem lehet megadni, bármennyire is vicces lenne az Alföld közepére lerakni a játékosokat.

pursued3

A Pursued a Mozilla pályázatára készült. A verseny lényege, hogy az indulók megmutassák, mire képes a mindenki által elérhető webes tehcnológia akkor, ha játékalapanyagként szeretnénk hasznosítani. A többi indulót ezen a linken lehet kipróbálni, a Pursued közvetlenül a pursued.nemesys.hu címen érhető el. A Mozilla márciusban hirdeti ki a nyertes csapatot, aki egyéb nyeremények mellett részt vehet a San Franciscóban megrendezett játékfejlesztői konferencián, a Games Developers Conference 2013-on.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.