Internetes háború készül Izrael ellen

2013.04.06. 11:32

„A történelem legnagyobb internetes csatájának” megindításával fenyegetőznek nemzetközi hackerek, akik vasárnap kibertámadást akarnak kibontakoztatni Izrael ellen.

Helyi sajtóértesülések szerint vasárnap csatarendbe áll a hackerekkel szemben Izrael rendszergazdákból, biztonsági szakemberekből álló „kiberhadserege”, hogy kivédje az „#OpIsrael” néven bejelentett támadást, amelynek célja „Izrael letörlése az internet térképéről”. A támadás előtti héten Izraelben sokan számoltak be egy új, a Facebookon terjedő internetes vírusról, de nem világos, hogy ennek köze van-e a tervezett akcióhoz.

„Közös érdekeink egyesítenek, ismét a szabadságért küzdünk!” indokolták az akciót az „#OpIsrael” mögött álló hackerek a honlapjaikon, de a Times Of Israel című angol nyelvű hírportálnak nyilatkozó Lior Tabansky IT biztonsági szakember szerint „a valóban fontos honlapok védve vannak a nyilvános internettől, szinte semmi esély nincs arra, hogy a kibertámadók elérjék azokat.”

Az Anonymus hackercsoport vezetésével meghirdetett kibercsata a kormány, a bankok, a felsőoktatás és a tudományos kutatás, valamint az üzleti élet honlapjait szándékozik megbénítani. Az izraeli internetes szövetség vasárnap külön telefonvonalon fogadja a beszámolókat az esetleges károkról, és arra kérték a lakosságot, hogy az internetezők cseréljék ki a jelszavaikat nehezebben feltörhető, biztonságosabb betű és számsorokra.

„Becslések szerint a támadások eddig nem látott mértéket öltenek majd” – írta a kneszet IT-biztonságért felelős szakembere a honatyáknak küldött levelében. „Az elektronikus kormányzati rendszer, a kormány IT-biztonságáért felelős testülete és a kneszet internetszolgáltatója dolgozik a támadás megakadályozásán” – tette hozzá.

Ha létrejön, akkor ez lesz Izrael ellen a második nagyobb hackerakció. Tavaly novemberben a Gázai övezetből indított rakéták elleni „Felhőoszlop” hadművelet idején mintegy hétszáz izraeli honlapot próbáltak lebénítani, köztük a külügyminisztérium és az államelnöki hivatal internetes oldalát, és az Anonymus akkor nyilvánosságra hozta ötezer izraeli köztisztviselő személyes adatait.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM