Kaliforniában tilos a vezetés közbeni GPS

2013.04.08. 14:19

A kaliforniai bíróság megtiltotta a GPS használatát vezetés közben. A bíróság azzal indokolta a döntést, hogy az okostelefonok használata eltereli a járművezető figyelmét az útról, függetlenül attól, hogy az eszközt telefonként, GPS navigátorként, óraként vagy szöveges üzenetek küldésére használják.

A figyelmetlen vezetőkre vonatkozó törvények hatékonyságáról megoszlanak a vélemények. 2010-ben egy, az American Journal of Public Healthben megjelent tanulmány szerint az sms-ezésre vonatkozó tilalmak, amiket nagyobb balesetek után vezetnek be, rövid ideig csökkentik az újabb balesetek számát, de néhány hónap alatt a számuk ismét visszatér a korábbi szintre.

Az állam kontra Spriggs ügyben meghozott bírósági döntésben a bíró nyitva hagyta azt a kérdést, hogy a tiltás az emailek vizsgálatára is kiterjed-e, illetve hogy használhatók-e olyan eszközök, amikhez a vezetőnek nem kell használnia a kezét. A Nemzeti Biztonsági Tanács mindenesetre figyelmeztetett, hogy nincs olyan kutatási adat vagy bizonyíték, ami azt igazolná, hogy a hang alapú technológiák használata csökkentené vagy megszüntetné a figyelemelterelés kockázatát.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport