Itt a Google-végrendelet

2013.04.13. 19:05

A Google az első nagy online cég, ami lehetőséget ad a felhasználóinak arra, hogy végrendeletet írjanak, vagyis rendelkezzenek afelől, mi történjen a Google-fiókjukkal, a levelezésükkel, a YouTube-csatornájukkal és egyéb online hagyatékukkal, ha meghalnak. A halált itt nem kell feltétlenül szó szerint érteni, a végrendelet életbe léphet akkor is, ha egyszerűen otthagyjuk a netet, és offline életbe kezdünk.

A Google a rendszert Inactive Account Managernek hívja, és már a bejelentésével foglalkozó blogposztban szabadkoznak egy kicsit, hogy ez nem túl jó név. Beállíthatjuk, hogy mikortól tekintsen a rendszer halottnak (3, 6, 9, vagy 12 hónap inaktivitás), és ekkor mi történjen: törlődjön nyom nélkül minden adatunk, vagy kapják meg az általunk meghatározott örököseink a fiókunkhoz a hozzáférést, akik erről az előre megírt üzenetünkkel, egyfajta búcsúlevélben értesülnek. Mindezt sms-es és emailes figyelmeztetés előzi meg, nehogy véletlenül keltsük a saját halálhírünket, a frászt hozva ezzel az ismerőseinkre. A végrendelkezéssel egyelőre a következő szolgáltatásokhoz való hozzáférésről tudunk gondoskodni: Blogger, Google Drive, Gmail, Google+, Picasa, Google Voice és YouTube.

A halottak és az online szolgáltatások kérdése bármennyire is morbid, nem először bukkan fel a nagy netes cégeknél. Tavaly egy brit cég DeadSocial néven indított olyan szolgáltatást, ami a felhasználó halála után posztol a nevében a Twitterre és a Facebookra. Ezzel kapcsolatban érdekes jogi kérdésként merült fel Amerikában, hogy az online fiókok a jog szemében ugyanolyan vagyontárgynak minősülnek-e, mint a kézzel fogható ingóságok, így egyáltalán jogosult-e valaki végrendeletben nyilatkozni arról, hogy mi legyen a további sorsuk.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport