Kiszivárgott a Microsoft Chrome-alázó videója

2013.05.19. 10:16

Kiszivárgott az internetre a Microsoft Google-ellenes reklámkampányának legújabb darabja, ami a Chrome nagy sikerű tévés reklámszpotját figurázza ki. A videó a mindenféle platformon futó Chrome böngésző kapcsán azzal vádolja a céget, hogy nem törődik az adatvédelmi elvekkel, és a felhasználókon élősködve, a személyes adataikkal visszaélve keres pénzt.

A Microsoft nem is tagadja, hogy az ő megrendelésére készült a reklám, az bele is illik a Scroogled cím alatt futó, a Google különféle szolgáltatásait és a céget gyalázó marketinges kampányba (Amerikában a reklámokkal kapcsolatos szabályozások sokkal lazábbak, mint nálunk, simán lehet tévéreklámban a konkurenciát szidni), de azt mondják, ezt a videót nem szánták a tévé nyilvánossága elé, csak belső használatra készült. A kiszivárgás időpontja viszont gyanúsan közel van a Google nagy médiafigyelemmel kísért I/O 2013 konferenciájához, sokak szerint a cég marketingesei valójában direkt terjesztették el a neten a videót.

A Microsoft az utóbbi időben a szokásosnál is többet költ tévéreklámokra, a Windows 8 és a Surface kampánya a pletykák szertint 500 millió dollárba került. A Scroogled-kampány mögött a híres reklámguru, Mark Penn áll, aki többek között Hillary Clinton 2008-as elnökjelölti kampányát vezényelte (igaz, azt elveszítette Barack Obamával szemben). A cég a reklámjaiban mostanában szívesen csipkelődik a konkurenciával, ez olykor egészen jól sül el, mint például az elvakult Apple- és Samsung-rajongók esküvői verekedését bemutató darab.

A Chrome-gyalázó reklám történetében külön csavar, hogy az a Google tulajdonában levő YouTube-on terjed, és mivel hivatalosan nem a Microsoft tette fel, a több százezer megtekintés a Google-nek hoz reklámbevételt. A két cég közti háborúskodás legutóbbi fejezete egyébként éppen arról szólt, hogy a Windows Phone-on futó YouTube alkalmazásból a Microsoft programozói kiszűrték a hirdesétek megjelenítését, amiért a Google perrel fenyegeti most a céget.

Ez az eredeti Chrome-hirdetés:


Ez pedig a Microsoft-féle paródia:

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM