Techmogulok informálják az USA kormányát

2013.06.15. 09:39

Több internetes cég megállapodott az amerikai kormánnyal arról, hogy nyilvánosságra hozhatnak bizonyos információkat a hozzájuk érkező kormányzati kérésekről.

A cégek között a majdnem egymilliárd regisztrált felhasználóval rendelkező Facebook is szerepel. A vállalat a hivatalos blogján közölt összesített adatokat; ezekből kiderül, hogy 2012 második felében 9 és 10 ezer közötti, felhasználói adatra vonatkozó kérést kapott, ami 18-19 ezer felhasználóját érintette. A Microsoft arról számolt be, hogy ugyanebben az időszakban 6-7 ezer bűnügyi vagy nemzetbiztonsági végzést vagy idézést kapott helyi, szövetségi állami vagy szövetségi kormányzati intézményektől. Ezek a cég 31-32 ezer felhasználóját érintették.

Várható, hogy további internetes cégek is nyilvánosságra fognak hozni bizonyos adatokat, de egyikük sem adja meg, hogy hány kérést kaptak külön-külön az egyes kormányzati szervektől. Az sem ismert, hogy a kérések közül hány érkezett a Nemzetbiztonsági Szolgálattól (NSA), amelyről kiderült a napokban, hogy titkos adatgyűjtést végzett.

Nincs közvetlen hozzáférés

A Google, a Microsoft és a Facebook korábban már felszólította az amerikai kormányt, hogy tegye átláthatóbbá a nemzetbiztonságra vonatkozó, velük szembeni kéréseit. A cégek ugyanis el akarják határolni magukat azoktól a jelentésektől, amelyek szerint készségesen szolgáltatnak adatokat az amerikai nemzetbiztonsági ügynökségeknek. A szóban forgó cégek visszautasították a vádakat, amelyek szerint az NSA és az FBI közvetlenül hozzáférne az adataikhoz.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM