Egy kommentért a börtönbe

2013.07.24. 14:38

"Igenis sajnálom, hogy nem ő maradt ott" – írta egy internetező a Délmagyar című megyei lap online felületén kommentként egy hírhez, ami arról szólt, hogy Lázár János karambolozott, és a balesetben egy 36 éves szentesi nő meghalt. Az államtitkár bíróságra ment, a Délmagyar visszavonult, és peren kívüli megegyezésként 500 ezer forintos kártérítést fizet (a kommentelő elleni büntetőeljárás rágalmazás miatt még zajlik). A szürreális eset körül magasra csapnak az indulatok a magyar neten, a Lázárt védő netezők nagyjából egyetlen érvként külföldi példákat szoktak felhozni, megmutatva, hogy nem egyedülálló ez az ügy, és máshol még súlyosabb büntetést lehet kapni ilyesmiért (a hazai jogi háttérről lásd a cikkünket itt).

A Business Insider összeállításai alapján csokorba gyűjtöttük a leghíresebb hasonló eseteket, hogy kiderüljön, valóban teljesen hétköznapi dolog-e valakit egy kommentért a rácsok mögé küldeni – és egyáltalán, milyen kommentekért csuktak már le netezőket a világban.

A Lázár-ügyre legjobban hasonlító nemzetközi eset Muhammad Ruhul Amin Khandakeré, a bangladesi férfi börtönbüntetést kapott, amiért egy halálos közlekedési balesethez azt kommentelte, "Miért nem tud ilyesmi történni Sheik Hasinával?" (ő az ország miniszterelnöke). Az egyik bangladesi műszaki egyetemen óraadóként dolgozó férfit a bíróság a távollétében, a nyaralása alatt ítélte el, hat hónapot kapott. Megjegyzendő, hogy még itt sem próbálták a hatóságok a kommenthez az online felületet adó oldalt büntetni, mint Lázár esetében a delmagyar.hu-t. A komment egyébként a Facebookon született, és eredetileg nem is volt publikus, Khandaker egyik kollégája szivárogtatta ki a helyi sajtónak, így lett belőle botrány.

Öt hónapot töltött előzetesben, és jelenleg a tárgyalására vár a 18 éves texasi Justin Carter, aki egy League of Legends (népszerű online számítógépes játék) meccs hevében azzal válaszolt az őt mentálisan zavartnak tituláló ellenfelének, hogy "aha, azt hiszem, mindjárt fel is fogok robbantani egy óvodát, gyönyörködöm a vérfürdőben, és megeszem az áldozatok szívét, LOL". Cartert terrorista fenyegetésért állították elő, bár a házkutatásnál semmilyen fegyver nem került elő, és váltig állította, hogy viccnek szánta az egészet. Akár nyolc évet is kaphat, de a mellette és a józan ész mellett folytatott online szimpátiahadjáratot elnézve aligha fogják elítélni.

A 19 éves brit munkanélküli, Matt Woods nem fenyegetőzött, csak roppant ízléstelen, szexuális célzásokkal megtűzdelt poénokat engedett meg magának két eltűnt brit kislánnyal kapcsolatos hírek kommentjei között. Három hónapot kapott, az ítéletet tapsvihar és üdvrivalgás fogadta a tárgyalóteremben. Eddigre a netezők már kiderítették a személyazonosságát és a lakcímét, és kis híján meglincselték. 

Gyűlöletkeltő kommentekért kapott 8 hónapos börtönt a 28 éves skót Stephen Birrellre, aki egyébként ismert futballhuligán és többszörös visszaeső, fegyveres rablásért és a terhes barátnője megsebesítéséért (ráadásul egy bozótvágó késsel) is ült már, valószínűleg mindez súlyosbító körülmény volt a bíróság szemében. Birrell a skót foci örökrangadója, a Celtic–Rangers előtt keltette az indulatokat Facebookon olyan kommentekkel, mint "Remélem, mind megdöglötök, szarházi katolikusok", és "Büszke vagyok arra, hogy gyűlölöm ezeket a mocskos parasztokat", emellett a Celtic edzője elleni gyűlöletcsoportot is indított. Mivel az edző több halálos fenyegetést, és levélbombákat is kapott abban az időben a Rangers-fanatikusoktól, mindez a skót törvények szerint kimerítette a gyűlölet-bűncselekmény fogalmát. Tavaly nyáron szabadult, de 2016-ig kitiltották az összes brit stadionból.

Mivel letartóztatták, de aztán nem csukták le, az amerikai David Voelkert története összességében egészen vicces. Voelkertet 2011-ben a Facebookon ismerősnek jelölte és flörtölni kezdett vele egy Jessica nevű csinos tinédzser. Voelkert arra gyanakodott, hogy az exfelesége próbál hülyét csinálni belőle egy kamu profil mögül, ezért úgy döntött, belemegy a játékba, és végül ő veri át orbitális módon az asszonyt. A hónapokig tartó csetelés végén a férfi megígérte Jessicának, hogy megöli a feleségét, hogy együtt lehessenek. Erre a lány a rendőrséghez fordult, de ezzel le is leplezte magát, mert valóban az exnej volt álnéven. Voelker hat napot töltött előzetesben, de végül bizonyítani tudta, hogy csak trollkodott a trollal.

"Felkészültem a bombára, ideje robbantani" – írta a Twitteren egy 16 éves ausztrál srác idén július elején egy Pink-koncert előtt, az énekesnőnek címezve az üzenetet. A biztonságiak a publikus Twitter-profiljára kitett fénykép alapján szűrték ki a tömegből, de néhány óra alatt sikerült meggyőznie a rendőröket arról, hogy a félresikerült tweet valójában arra vonatkozott, hogy már nagyon várja, hogy Pink előadja a Timebomb (időzített bomba) című slágerét. Elengedték, de a koncertről lemaradt.

A 26 éves alabamai Jarvis Britton egy évre került a rácsok mögé twitteres keménykedésért: arról posztolgatott, hogy meg kellene ölni Barack Obamát. A részletekbe nem ment bele annál mélyebben, hogy a módszer az elnök kávéjába tett cián lenne. Célozgatott arra is, hogy kapcsolatban áll a Forever Enduring Always Ready nevű, exkatonákból szerveződött anarchista, fegyveres szervezettel, akik valóban az elnök elleni merényletre készültek, rengeteg fegyvert szereztek be, de az FBI lefülelte őket. Hogy valóban volt kapcsolata velük Brittonnak, vagy csak emberkedett, nem tudni.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM