Mégis kapott pénzt a Facebook-hekker

2013.08.21. 15:05

Egy palesztin hekker, Khalil Shreateh a hét elején felfedezte, hogy tetszőleges ember falán el lehet helyezni egy linket, ami kiváló lehetőség a spamterjesztésre, a közösségi oldal azonban nem foglalkozott vele, azt mondták neki, ez nem hiba.

Ezután hekker az oldalt alapító Mark Zuckerberg Facebook-falán demonstrálta, hogy igenis gondok vannak. A közösségi oldal ekkor már kapcsolatba lépett vele, de fiókját deaktiválták, az ilyenkor járó jutalmat pedig nem hajlandóak odaadni neki, mert szerinte megsértette a felhasználási feltételeket.

Marc Maiffret, a BeyondTrust nevű biztonsági cég egyik vezére viszont úgy döntött, 10 ezer dollárt (2,2 millió forintot) gyűjt a férfinak. Kedden eddig ebből 9 ezer gyűlt össze, ebből 2 ezret ő adományozott.

Szerinte, és más hekkerek szerint a Facebook igazságtalanul zárja ki a legalább 500 dolláros, biztonsági résekért járó Bug Bounty programból a hekkert. „Ott ül Palesztinában, és az ötéves laptopján dolgozik, aminek ráadásul úgy néz ki, a fele törött. Szeretnék neki segíteni, nagyobb léptékben”.

A hibát gyorsan elhárították, a Facebook pedig bocsánatot kért, amiért túlságosan hirtelen és elutasító volt, de fizetni továbbra sem fizetnek: az a bajuk, hogy a kutató valódi felhasználón tesztelte a hibát. A cég állítása szerint más, a szabályokat betartó hekkereknek eddig 1 millió dollárt fizettek ki.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM