Egy napig volt szabad a Facebook Iránban

2013.09.17. 14:57

Egy nappal azután, hogy az iráni internethasználókat meglepetésként érte, hogy elérik a Facebookot és a Twittert, megint blokkolják a két szolgáltatást. Az iráni hatóságok szerint csak technikai problémák miatt volt elérhető egy rövid ideig a két oldal.

Irán 2009 óta blokkolja a közösségi szolgáltatásokat, azóta, hogy a kormányellenes tüntetéseken résztvevők előszeretettel használták a két oldalt, hogy megszervezzék a demonstrációkat. Az iráni netezők különböző kerülőutakon, virtuális hálózatokon, VPN-en próbálnak a tiltás ellenére a közösségi oldalakra lépni.

Haszan Róháni iráni elnök már többször is ígéretet tett, hogy csökkenti az internetes cenzúrát. Érdekesség, hogy az iráni kormány tagjai augusztusban csatlakoztak a Facebookhoz, miután beiktatták hivatalába Haszan Róháni elnököt. Róháni elnökként is indított egy oldalt, amelyet az összes miniszter lájkolt már.

Elemzők szerint a rövid ideig tartó feloldás a hatalmi csoportok közötti harcnak lehet a jele. A reformok hívei feloldanák a tiltást, de a keményvonalasok továbbra is blokkolnák a veszélyesnek ítélt oldalakat.

Az iráni felhasználók nagy örömmel fogadták tegnap a blokkolás oldását. „Hurrá, VPN nélkül is elérem a Facebookot, köszönöm Róháni elnök” – ilyen és ehhez hasonló posztok árasztották el az oldalt.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM