Ők voltak a Facebook legelső felhasználói

2014.02.12. 13:59

Ki volt az első húsz ember, akik még az idők kezdete előtt regisztráltak a Facebookon, és mit csinálnak most? Erre válaszol a Business Insider nemrég megjelent cikke: vannak köztük ügyvédek, sportolók, orvosok, de egy elkötelezett rabbi is. A legtöbben persze rég milliárdosok.

Joe Green segített kidolgozni 2003-ban a Facebook elődjét, a Face Masht. A Face Mash, Hot or Not a harvardi egyetemisták között hamar robbant, Green és Zuckerberg pedig az egyetemi vezetéssel is konfliktusba került miatta.

Eduardo Saverin volt Zuckerberg gazdag barátja, aki a kezdeti időkben finanszírozta a vállalkozást, és elindította az első reklámkampányát is. Később összevetett ugyan Zuckerberggel, aki nem sokkal később kidobta a cégből, de megnyerte a pert, és visszakapta a társalapítói státuszát is. Később olyan startupoknál merült fel a neve, mint a videókészítő Qwiki és a Jumo.

Untitled-1
Fotó: Facebook

Az első húsz között későbbi Google-munkatársak is vannak, mint Alana V. Davis vagy David Hammer. Mindketten a Harvardon végeztek, Davis a Google előtt dolgozott az NBC-nek és a Walt Disney-nek is, Hammer pedig alapított egy hálózatépítéssel foglalkozó tanácsadó céget, az  Emissary.io -t. Ő néhány évvel később lecserélte a Google-t a SpotCouncil-ért. „Még mindig előttem van, ahogy Markkal és Kang-Xinggel a kollégiumi pincehelyiségben lógunk, és az első Facebook-statisztikákat nézegetjük” – mesélte a Buzzfeednek.

Kang-Xing Jin informatikaórán ismerte meg Zuckerberget a Harvardon. Később Zuckerberg otthagyta az egyetemet Palo Altóért, Jin pedig summa cum laudéval végzett. Diplomázás után, 2006-ban lett a cég hivatalos munkatársa, a FB Ads, később pedig az Engineering részleg vezetője.

Sarah Goodin volt az első nő a Facebookon, és az első a listán, akinek semmi köze nem volt a Harvardhoz. Egyszerűen közel lakott az egyetemhez, és Samyr Laine révén került kapcsolatba a fiúkkal. 

Samyr Laine Zuckerberg szobatársa volt. „Másokkal lógtunk, de alvás helyett rengeteget playstationöztünk együtt” – mondta a Business Insidernek később. Részt vett a 2012-es londoni olimpián, most könyvet ír, és egy haiti gyerekeket segítő alapítványon dolgozik. És az első tíz:

10. Zach Bercu (ID:31)

Először az Alpha Epsilon Pi zsidó közösségen keresztül hallott a Facebookról, aminek Zuckerberg is a tagja volt. A Harvard befejezése után egy évet Izraelben töltött, majd orvostudományt tanult az Emoryn. Most a New York-i Mount Sinai kórház radiológusa.

9. Manuel Antonio Aguilar (ID:30)

Untitled-2
Fotó: Facebook

Aguilar szobatársa, Mark Kaganovich közös matematikaórára járt a Harvardon Zuckerberggel, innen a kapcsolat. Ő is az elsők között jelentkezett fel a Facebookra. Most Guatemalában él, elindított egy megújuló energiaforrásokkal foglalkozó startupot, a Quetsol-t, létrehozott egy önellátó falut is Guatemalában, a La Independenciát, és egy építkezési céget is vezet.

8. Andrei Boros (ID:29)

Boros jelenleg a londoni CapeView Capital brókere.

7. Mark Kaganovich (ID:28)

Együtt járt matematikaórákra az egyetemen Zuckerberggel. „Emlékszem, ahogy Mark sürgetett, hogy tegyek fel magamról profilképet, mert lusta voltam rá” – mesélte korábban a Buzzfeednek. A Stanfordon PhD-zett 2013-ban. Most a SolveBio, egy egészségüggyel kapcsolatos adatokat elemző szoftvercég vezetője. 

6. Colin Kelly (ID:27)

Kelly az elmúlt években a Windsor vs. Egyesült Államok ügyön dolgozott, amely kimondta végül, hogy a meleg házastársak ugyanúgy jogosultak a a szövetségi adókedvezményekre, és nyújthatnak be közös adóbevallást, mint heteroszexuális társaik.

5. Andrew McCollum (ID:26)

McCollum operációs rendszerek órára járt Zuckerberggel a Harvardon. Ő tervezte később a Facebook első logóját. Az egyetem után a Flybridge Capital Partners munkatársa lett, az utóbbi időben pedig olyan tech startupokba fektetett, mint a Quilt vagy a Jobspice. Övé a 26-os azonosító – ez azért lehet, mert a 8-25-ös ID-k vagy nem léteznek, vagy technikai okokból Facebook-mérnökök foglalták le őket)

4. Arie Hasit (ID:7) 

Ő volt az első nem Facebook-alapító, aki regisztrált az oldalra. Az alapító Chris Hughes és Zuckerberg barátja volt. Az ő ötlete volt, hogy a Facebook-ismerősök születésnapjának alkalmával küldjön a FB külön emlékeztetőt. Most Izraelben rabbi, és egy vallási csoport, a NOAM vezetője.

3. Dustin Moskovitz (ID:6)

Untitled-3

Moskovitz Zuckerberg kollégiumi szobatársa, és egyben Facebook-alapító volt. Később ő hozta létre az Asana-t is, egy csapatmunkát-segítő mobil applikációt, és mellette olyan startupokba fektetett, mint a fotó- és üzenetküldő Path, az okos-fizetés applikáció Venmo, a hírolvasó Flipboard vagy a vezetőknek szánt NationBuilder

2. Chris Hughes (ID:5)

Hughes szintén Facebook-alapító, és Zuckerberg kollégiumi szobatársa volt. Nem sokkal később elindította a nonprofit vállalatoknak szánt Jumo-t, és az UpWorthy-be is fektetett. Azért hagyta ott a Facebookot, hogy a 2008-as választások idején ő vigye Obama közösségi média kampányát. Most Hudson Valley-ben él Sean Eldridge-dzsel, szenátornak készülő politikus férjével.

1. Mark Zuckerberg (ID:4)

Az első felhasználó maga Mark Zuckerberg volt, a Facebook alapítója és jelenlegi CEO-ja. Övé volt az első három ID is, de ma már ezek az oldalak nem léteznek.

Három hekkernek, Marcel Laverdet-nek, Soleio Cuervónak and Chris Putnamnak sikerült egyszer nagyon alacsony ID-ket (10, 11, 13) szerezniük, pedig nem voltak az első felhasználók között. Dustin Moskovitz volt az, aki felfigyelt rájuk, és felkereste, majd állásinterjúra hívta Putnamot. Később mindhármukat felvette a Facebook, de egy idő után otthagyták a céget. Cuervo ma a Dropbox designvezére.

chris putnam
Fotó: Facebook

Nem meglepetés, hogy a Facebook az indulása után nem sokkal az Alpha Epsion Phin és Mark kollégiumi ismerősein keresztül rettentő gyorsan elszabadult. Négy héttel később már 650 diák regisztrált az oldalon. A The Facebook Effect szerzője, David Kirkpatrick szerint az első hét végére már a harvardi undergradek fele fent volt. Moskovitz és Hughes később kibővítették a rendszert a Columbiára, a Stanfordra, és a Yale-re is, és a hónap végére a már több mint 10 ezren használták az oldalt.

(Ön is megnézheti saját Facebook ID-ját, itt. Ha benne van az első százezerben, küldje el nekünk!)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM