Kell ajándékba 630 milliárd forint?

2014.10.07. 12:08

A hosszan elhúzódó felvásárlások időnként hatalmas előnnyel járnak, ha a megvett cég tulajdonosai részvényeket is kapnak a vevőtől, nem csak készpénzt. A WhatsApp különösen nagy bónuszt szerzett ezzel a módszerrel. A Facebook csak most hétfőn zárta le a felvásárlást, melynek az eredeti, 2014 február 19-én bejelentett értéke 19 milliárd dollárról mára 21,6 milliárdra nőtt.

A Facebook ugyanis csak 4 milliárd dollárt fizetett készpénzben, a maradékot 183,9 millió darab részvényének átadásával fedezte. Ez a gigantikus részvénycsomag februárban még csak 12 milliárd dollárt ért, most azonban már 14,3 milliárdot. Ezen felül a Facebook további 46 millió részvényt ígért a WhatsApp dolgozóinak. Ez akkor kereken 3 milliárdos pakett volt, most viszont már 3,57 milliárdot ér.

A 2,6 milliárd dolláros különbözet nagyjából 630 milliárd forintos bónuszt jelent.

Az Instagram alapítói és tulajdonosai is sok pénzt nyerhettek a Facebook növekedésén, feltéve, hogy nem adták el rögtön a részvényeiket. Ha mindet megtartották, akkor az eredetileg csak 1 milliárd dolláros üzlet a mostani árfolyamon 2,65 milliárdot hozhatott nekik.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM