Zuckerberg Kínában tart Facebook-haknit

2014.10.23. 16:32 Módosítva: 2014.10.23. 16:47

A Facebook már itt van Kínában - jelentette ki Mark Zuckerberg Pekingben kníaul, utalva arra, hogy a cége kínai vállalatokat népszerűsít a külföldi piacokon. A neves Tsinghua Egyetemen tartott fórumán azonban a közösségi oldal kínai blokkolásának kérdése közvetlenül nem került szóba, helyette Zuckerberg inkább fél órán át kínaiul társalgott. Ilyenekről:

A Facebook megvetette a lábát Kínában és arra törekszik, hogy a világ Kínán kívüli része kapcsolatot találjon ehhez az országhoz és vállalkozásaihoz.

Vagy épp:

A világháló munkalehetőségeket teremt és elősegíti a gazdasági fejlődést.

Példaként meg is említette a Lenovo kínai számítástechnikai vállalatot, amely Indiában hirdeti magát a Facebookon. Azt is mondta, hogy Kínát nagyszerű országnak tartja és a nyelv elsajátításával többet tud meg a kultúrájáról.

A 30 éves Zuckerberget egyébként a napokban beválasztották a Tsinghua közgazdaságtudományi és menedzsmentképző főiskolájának tanácsadó testületébe. Az erről szóló hírt meg is osztotta Facebook oldalán. Arról is beszámolt, hogy találkozóján a diákokkal a világgal való kapcsolatról, az internet.orgról és a Facebook kezdetének időszakáról esett szó.

A tomboló szerelem miatt anult meg kínaiul

Zuckerberg 2010-ben kezdett el kínaiul tanulni elsősorban azért, mert a felesége, Priscilla Chan Amerikában született kínai, akinek a nagymamája csak kínaiul tud és a családban kínaiul beszélnek. Azt is mondta, hogy Kínát nagyszerű országnak tartja és a nyelv elsajátításával többet tud meg a kultúrájáról. 

A Facebook-alapító négyszer járt már Kínában, és több nagyvárost is felkeresett, az internet népszerűsítését célozta meg mostani körútjával. Megfigyelők úgy vélik, a Facebook vezére okosan egyengeti az utat ahhoz, hogy előbb vagy utóbb a közösségi oldal ismét megnyílhasson a világ legnagyobb piacán, miközben tehetős hirdetőket toboroz.

Ugyanakkor jelenleg a Facebookot a Twitterrel együtt a súlyos áldozatokkal járó 2009-es hszincsiangi zavargások óta blokkolják a kínai hatóságok, így azon csak

a nagy kínai tűzfal

technikai megkerülésével érhetők el a szárazföldi Kínában.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM