Auguszta
5 °C
22 °C

Kütyükkel szólhatnak hozzánk a kutyák

2014.11.04. 14:51

Régi vágya az emberiségnek, vagy legalábbis a kutyatartóknak, hogy megértsék kedvenc háziállatuk és társuk mondanialóját. Ebben is segít az amerikai tudósok által kifejlesztett okoshám, és ezen kívül még az állat egészségi állapotát is felügyeli.

Dog-and-Roberts-HEADER-698x392
Fotó: North Carolina State University

A szenzorokkal telepakolt szerkezet nyomon tudja követni a kutya tartását, és segít nekünk értelmezni a testbeszédet. A kommunikáció kétirányú: a hámra rezgő motorokat is szereltek, ezzel tudunk jelezni a kutyának, akár akkor is, amikor éppen nem vagyunk a közelében. A fejlesztők azt remélik, hogy az okoshám segít a kutyakiképzésben, javítja a munkakutyák és gazdáik együttműködését, és gazdák pedig bármikor nyomon követheti, mikor ül, áll vagy szalad az eb - írja az MTI.

A pulzus és a testhőmérséklet mérésével az állat testi állapotáról is gyűjthető információ, ezek jelezhetik az embernek, ha a kutya izgatott vagy ideges.

"A vakvezető kutyákat arra képezték ki, hogy viselkedésükkel ne árulják el, ha stressz éri őket, ezért a műszer jelzései különösen fontosak, mert segítségükkel felismerhetjük és enyhíthetjük a kutyák izgatottságát" - mondta Sean Mealin, az Észak-karolinai Állami Egyetem munkatársa, aki részt vett a prototípus fejlesztésében.

A kutyával való kommunikáció új színnel gazdagodhat: a hám rezgő motorjai működtetésével a gazda megerősítheti a szóbeli parancsot, vagy akkor is ráveheti az állatot egy tevékenységre, ha az nincs közelében.

Az okoshámot ki lehet egészíteni további műszerekkel is: mikrofonokkal, kamerákkal, a környezet jeleit érzékelő szenzorokkal, amelyek hasznos adatokat rögzíthetnek, ha a kutya például katasztrófa sújtotta területen dolgozik.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.