Leállították az online öngyilkosfigyelőt

2014.11.07. 21:04

Október végén jelent meg a Samaritan által fejlesztett alkalmazás, a Radar, ami az öngyilkos hangvételű üzeneteket figyelte a Twitteren, és figyelmeztetést küldött, ha ilyet talált. Az alkalmazást mostanra visszavonták, mivel számos aggály merült föl vele kapcsolatban.

Az alkalmazás egy speciális algoritmus segítségével kereste az öngyilkos hajlamra utaló kulcsszavakat. A gyakorlatban viszont nem vált be; egyesek szerint csak annyit ért el, hogy az ingatag mentális állapotúakat még sebezhetőbbé tette. A Samaritan tagjai bocsánatot kértek mindenkitől, akiben véletlenül szorongást keltettek.

Úgy döntöttünk, további megfontolásig visszavonjuk a programot. Elsősorban azokért aggódunk, akiknek problémáik vannak az együttműködéssel, beleértve az ingatag mentális állapotúakat.

– írta a hivatalos közleményben a projekt vezetője, Joe Ferns.

A Samaritans Radar az olyan kulcsszavakat figyelte a Twitteren, mint az „elfáradtam az egyedüllétben”; gyűlölöm magamdepressziósegítség; vagy beszélnem kéne valakivel. Aki feliratkozott a programra, e-mailben figyelmeztetést kapott, ha hasonló üzenet érkezett a Twitterre.

A Radar csak a nyilvánosan elérhető bejegyzéseket listázta, de sokan nyugtalanítónak találták az ilyen részletes elemzést. Többen petíciót indítottak a szoftver ellen, arra hivatkozva, hogy

bár ez használható lenne arra, hogy segítséget nyújtsunk egy barátnak, lehetőséget ad a zaklatóknak és a gyűlölködőknek, hogy olyan időszakban bántsák a célpontjukat, amikor az különösen sebezhető.

Szintén nem javította a program megítélését, hogy sok esetben téves találatokat is adott; nem mindenkit foglalkoztat az öngyilkosság, aki pillanatnyilag épp utálja magát, vagy mindenből elege van.

A fejlesztők úgy döntöttek, tovább finomítják a szoftvert, és csak akkor teszik ismét elérhetővé, ha a kifogásolt hibákat kijavították, és sikerül fölülkerekedni az adatvédelmi aggályokon.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport