Nyilatkozott a SpaceShipTwo túlélője

2014.11.13. 13:05

Amikor a Virgin Galactic SpaceShipTwo szétrobbant, az egyik pilóta, Peter Siebold valahogy kiszabadította magát az ülésből, és csodával határos módon túlélte a balesetet. 

A széteső repülőben ketten ültek: tesztrepülést végeztek a Mojave sivatag fölött. A pontos okokat még mindig vizsgálják a szakemberek, egyelőre annyit tudni, hogy nem a hajtómű volt hibás, hiába volt vele korábban gond, hanem a fékszárnyak: a másik pilóta, Mike Alsbury aktiválta a visszatéréshez használt szárnyállást, legalábbis átállította a farokrészt, ebből lett probléma.

Siebold pedig 15 kilométeren kiesett a gépből, oxigén nélkül. Túlélte, de súlyosan megsérült a válla, eltört a felkarcsontja, bordái és agyrázkódást kapott. Most otthonában gyógyul.  A másik pilótát holtan találták a gép roncsai közelében. 

Mindkét pilóta sztenderd pilótaülésben és -ruhában volt. Az Daily Mailnek adott interjúban felidézte, hogy kicsatolta a biztonsági öveket, ahogy zuhant, ekkora automatikusan kinyílt az ejtőernyője. 

„Gyorsan elvesztettem az eszméletemet, nem emlékszem semmire arról, mi történt, de valószínűleg magamhoz tértem, mert arra emlékszem, hogy integettem a megfigyelő repülőnek, felmutattam a hüvelykujjam, hogy minden OK” – mondta. 

SpaceShipTwo azután robbant szét, hogy levált hordozójáról, a WhiteKnightTworól. A faroknak zárva kellett volna lennie, amíg a 1,4-szeres hangsebességet elérnek. A meghalt pilóta azonban korábban kinyitotta.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport