Jön a munkahelyi Facebook

2015.01.14. 17:17

Nagyjából fél éve érkeztek az első hírek arról, hogy a Facebook egy új szolgáltatást fejleszt, amit direkt nagyvállalatoknak szán; a projekt munkacíme FB@Work (Facebook a munkahelyen) volt. A végleges terméket ma mutatták be: a Facebook hamarosan elérhetővé teszi az IOS-re és Androidra is megjelenő alkalmazást. Ezt egyelőre csak néhányan tesztelhetik, de rövidesen a végleges verzió is megérkezik.

Az alkalmazás végleges neve Work, és egyszerre jelenik meg a Facebook at Workkel, ami az asztali számítógépekről is elérhető. Az alkalmazás célja, hogy a cégek létrehozhassák a saját közösségi hálózatukat, amit az alkalmazottaik használhatnak, és pont úgy működik, mint a Facebook.

Céges közösségi háló

Nem ez az első hasonló kezdeményezés, de a Facebook láthatóan arra készül, hogy belépjen arra a piacra, ahol a Microsoft Yammere, a Slack, a Convo és a Socialcast is működnek. Ezeket enterprise social network (céges közösségi háló) gyűjtőnéven emlegetik. A Linkedin is nemrég jelentette be, hogy egy céges használatra tervezett tartalommegosztó és kommunikációs szolgáltatást indítanának.

Ennek ellenére a céges közösségi oldalak nem mindegyike lesz siker. A Work vezető szoftvermérnöke, Lars Rasmussen például korábban a Google Wave-en dolgozott, ami hasonlóval próbálkozott, és akkorát bukott, mint az ólajtó.

És fizetni ki fog?

Nem tudni, hogy a Facebook milyen finanszírozási formát tervez a végleges terméknek. A már elküldött tesztverziókban a Facebook Platformot kikapcsolták, így sem alkalmazásokat, sem hirdetéseket nem tud futtatni. Emiatt az sem világos, hogy a külsős gyártók alkalmazásait hogy lehet majd futtatni a Work alatt.

Rasmussen a Techcrunchnak elmondta, hogy a Work alapötletén már tíz évvel ezelőtt is gondolkoztak, mivel a Facebook munkatársai magát a Facebookot használják kapcsolattartásra, programszervezésre és tartalommegosztásra.

És hogy fog működni a Work? Rasmussen szerint a vállalat létrehozhatja a saját céges profilját, majd ehhez további felhasználói fiókokat is gyárthat, akik így szabadon használhatják a szolgáltatást. A Work munkahelyi profilja összeköthető lesz a személyes Facebook-profilunkkal, így mindkettővel bejelentkezhetnek a szolgáltatásba.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM