Ukrajnában tesztelik az új orosz fegyvereket

2015.02.06. 10:20

Háborús övezetektől nem teljesen idegen fordulatot sejt a BBC tudósítója a kelet-ukrajnai események kapcsán. Mint a lapban megjelent cikkben írják, az orosz hadsereg valószínűleg nem egyszerűen támogatja a szakadárokat, hanem olyan fegyvereket is átadnak, amiket hadi körülmények között még nem sikerült tesztelniük.

A lap szerint a 2008-as, grúz háború után vonta le az orosz hadvezetés azt a tanulságot, hogy nagyon gyorsan olyan haderőreformot kell végrehajtaniuk, amivel szűkíteni tudják az orosz és a nyugati hadseregek technikai szintje közötti rést. Ennek eredménye lehet az, amit a kelet-ukrajnai konfliktusban látni lehet.

Az egyik legnyilvánvalóbb jel a szakadárok légvédelmének sikeressége: az oroszbarát erők több ukrán repülőt is lelőttek már. A másik előny, amihez a szakadárok valószínűleg orosz segítséggel jutottak, az ukrán katonai kommunikáció magas szintű blokkolása, illetve az ellenséges csapatok felderítése. Ez mindkettő olyan előny, amivel a régi orosz technológiát használó ukrán hadsereg nem rendelkezik. Az amerikai segítség részeként ugyan kaptak olyan radarokat, amik előre jelzik az ellenséges rakéta- vagy aknavető-támadást, de a kommunikációs nehézségek miatt ezt csak ritkán tudják sikerrel alkalmazni.

A BBC szerint az is elég sokat elmond a helyzetről, hogy a szakadárok harckocsik tekintetében is jobban ellátottak a hadseregnél, amely a páncélelhárítás terén sem tud sokat felmutatni.

Az index tudósítói, Földes András és Nyilas Gergely napok óta a helyszínen figyelik az eseményeiket. A Kelet-Ukrajnában látottakról született cikkeket itt olvashatja el.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM