Végre tényleg jöhet a dislike gomb a Facebookon

2015.09.15. 22:40 Módosítva: 2015.09.15. 23:42

A felhasználók évek óta tippelgetik, hogy vajon mikor jön majd a 'like' gomb mellé a 'dislike' a Facebookra. Korábban többször is elterjedt hoax-ként, hogy most már aztán tényleg, de eddig egyszer sem bizonyult igaznak a hír, hogy a közösségi oldal bevezeti a nem tetszikelés lehetőségét. Most azonban a CNBC értesülései szerint Mark Zuckerberg személyesen jelentette be, hogy a cég komolyan fontolgatja a dislike opció bevezetését:

Az emberek évek óta kérdezősködnek a dislike-gombról... és a mai egy különleges nap, mert ma eljutottunk odáig, hogy kimondhatom: nagyon közel jutottunk hozzá, hogy tesztelni kezdjük.

Igény korábban is lett volna a dislike-ra, ezt internetes csalók könyörtelenül ki is használták. A Facebook viszont sokáig érthető módon teljesen elzárkózott a dislike-tól, mivel szerintük a közösségi oldalak a hálózatépítésről szólnak, ebben pedig nem segítene a negatív hangok térnyerése, ráadásul a hirdetőknek sem tetszene egy ilyen opció. Vagyis attól féltek, hogy egy ilyen opció az online zaklatás új lehetőségét teremthetné meg, és nem akarták, hogy akár a felhasználók, akár a reklámozó cégek ilyesmivel azonosítsák a közösségi oldalt. 

Ehhez képest most az az új álláspont, bizonyos esetekben hogy éppen az empátia kifejezéséhez lehet szükség dislike-ra: ha egy ismerősünk szomorú eseményt oszt meg, bizarrnak tűnhet a lájkolás, mint az együttérzés kifejezése. Ugyanerre korábban már a FaceMoc nevű Firefox-kiterjesztés fejlesztői is rájöttek, akik pár évvel ezelőtt kitalálták a saját dislike-gombjukat, hivatalosan szintén ezzel a céllal. Az ezzel generált nemtetszéseket viszont csak azok láthatták, akiknél szintén telepítve volt az alkalmazás, vagyis a felhasználók 99 százaléka nem találkozott vele.

Hivatalosan tehát a negatív eseményekkel kapcsolatos empátia kifejezésére szolgálhat majd az új gomb, már ha nem bukik el a teszteken, és bevezetik. Az továbbra is kérdéses, hogyan tervezik megoldani, hogy különbséget tudjunk tenni aközött, hogy egy poszt tartalma, vagy pedig maga a poszt nem tetszik - az előbbi nyilván az eredeti céllal, vagyis az együttérzés kifejezésével van összhangban, míg az utóbbi az online gyűlölködés és a cyberbullying újabb terepe lehet.

Önnek tetszene a nem tetszik?

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM