Műholddal visz Afrikába internetet a Facebook

2015.10.05. 16:23

A Facebook bejelentette, hogy szerződést kötöttek a francia műholdas szolgáltatóval, az Eutelsattal; együttes erővel fognak műholdas internetet vinni a szubszaharai Afrikába. A felek több éves szerződést kötöttek a Spacecommal, hogy használhassák az AMOS–6 típusú kommunikációs műholdakat; ezekkel a régió legnagyobb részén lehetséges internetkapcsolatot létesíteni. A tervek szerint a műholdakat 2016 második felén helyeznék üzembe.

A Facebook saját kezdeményezése, az Internet.org azt célozza, hogy a világ legfejletlenebb részeire is eljuttassák az internetet. Nemrég mutatták be a saját napelemes drónjaikat, amiknek a tesztelése nemrég kezdődött; ezek ugyanazt a célt szolgálják, mint az internetkapcsolatot biztosító műholdak. Az együttműködés kapcsán az Eutelsat elmondta, hogy a csatlakozáshoz nincs szükség speciális hardverre, a műholdas internet hétköznapi eszközökkel is elérhető lesz.

Az Internet.org szolgáltatást 2013-ban indították Afrikában, és azóta már 19 országban elérhető. Egyesek kritizálták a kezdeményezést, arra hivatkozva, hogy sérti a netsemlegességet, és hogy a Facebook fő mozgatórugója nem a jótékonyság, hanem a profit. De hát ezért az vesse rájuk az első követ, aki. Mi se nyomtattuk volna ki a négereknek az internetet, ha a Google nem ajánlott volna fel tízmillió dollárt.

A Facebook röviddel azután tette a bejelentést, hogy megjelent az ENSZ jelentése, miszerint a világ lakosságának 57 százaléka még mindig nem fér hozzá az internethez. A legszegényebb országban a penetráció még a 10 százalékot sem éri el. Az afrikai helyzet az elmúlt években sokat javult, de a szolgáltatás még mindig túl drága ahhoz, hogy mindenkinek megfizethető legyen.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM